UKRALI MU 14 TISUĆA KUNA: Donosimo detaljne savjete kako se zaštititi od kradljivaca kartica i pinova!

Policijski službenici policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela krađe i računalne prijevare. Riječ je o kaznenim djelima kojima je oštećen 70-godišnji hrvatski državljanin. Nepoznati počinitelj mu je prije dva dana na području Podmurvica u Rijeci otuđio novčanik s novcima i bankovnim karticama te potom iskoristio pin kartice oštetivši ga za oko 14 tisuća kuna, prenosi PU Primorsko-goranska.

Kako biste spriječili krađe i druge oblike zlouporabe kartica, a time i nastanak materijalne štete, vodite računa o sigurnosti svojih osobnih podataka i dokumenata. Čuvajte karticu jednako kao i gotovinu te je nikada ne ostavljajte bez nadzora.

Zapamtite svoj PIN broj – nemojte ga držati zajedno s karticom u novčaniku niti ga zapisivati na karticu i provjerite je li vam kartica vraćena nakon plaćanja, kao i potvrda o plaćanju i plaćeni iznos. Ako mijenjate PIN broj, izbjegavajte datume rođenja, godišnjice, telefonske brojeve ili slične kombinacije brojeva zbog toga što ih je lako otkriti.

Slijedite upute banke za korištenje bankomata i prilikom unosa PIN broja na bankomatu obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu, a ako je bankomat zadržao karticu, odmah izvijestite banku. Budite oprezni s onima koji vam nude pomoć, i to je jedan od načina da netko neovlašteno dođe do vašeg PIN-a i do vašeg novca.

Prije podizanja novca pažljivo pregledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata – ukoliko primijetite nešto neobično poput oštećenja, dodatno postavljene opreme ili uređaja, nemojte ga koristiti već odmah obavijestite banku.



Budite oprezni prilikom korištenja bankomata na mjestima koja su slabo osvijetljena ili na osami te pogledajte tko se nalazi u vašoj blizini. Redovito provjeravajte stanje na svom računu i ne odgovarajte na upite i ne popunjavajte obrasce koje zaprimate elektronskom poštom u kojima se traže detaljni podaci o kartici, broju i stanju računa, već odmah obavijestite banku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI