UGP SE NE SLAŽE S NAJAVLJENOM REFORMOM ZDRAVSTVA: ‘Naravno da se ponovno sve želi prebaciti na poduzetnike i građane’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika (UGP) smatra da su Beroševe predložene reforme zdravstvenog sustava pogubne za hrvatske poduzetnike, građane i gospodarstvo.

UGP je posebno kritičan prema prijedlozima koji su se jučer pojavili u javnosti, prema kojima bolovanja i porodiljni dopusti više ne bi bili na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a mladi do 30 godina ostali bi bez povlastica koje su dosada imali.

“Postavlja se pitanje tko bi plaćao trošak bolovanja i porodiljnog, ako bi HZZO prestao pokrivati izdatke? Naravno da se ponovno sve želi prebaciti na poduzetnike i građane koji su ionako preopterećeni. Smatramo kako se radi o apsurdnim prijedlozima zato što će ova zdravstvena reforma najvjerojatnije dodatno opteretiti poduzetnike koji ionako već plaćaju previše nepotrebnih nameta”, stoji u priopćenju UGP-a.


Ističu da je “besmisleno” da poduzetnih plaća prva 42 dana bolovanja za zaposlenice budući da mjesečno već izdvaja na svaku bruto plaću za zdravstveno osiguranje u iznosu od 16,5 posto.

Upozoravaju da mnogi manipuliraju i varaju sustav dok su na bolovanju, budući da, kako tvrdi, HZZO ne provodi kontrole sve do trenutka dok bolovanje ne ide na njegov teret.Udruga predlaže da poduzetnik plaća prva tri dana izostanka, pa čak i u stopostotnom iznosu, te smatra da bi sve ostale troškove trebao snositi HZZO.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI