Ugostitelji diljem zemlje zatvaraju lokale na sat vremena

Foto: Cropix

Uz usluge prijevoza posljedicama pandemije najpogođeniji sektori su turizam i ugostiteljstvo. Val nezadovoljstva širi se Hrvatskom. Nakon prosvjeda ugostitelja u Istri, sljedeći tjedan na sat vremena zatvaraju i ugostitelji diljem zemlje.

Ugostitelji od države traže nastavak subvencioniranja svakog zaposlenika sa četiri tisuće kuna, ali i pomoć u komunikaciji s bankama u dobivanju kredita, smanjenje stope PDV-a na 10 posto te potpunu obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021.

“I mi bi možda smanjili cijene u kafiću, pa da ljudima budemo pristupačniji, ali jednostavno ne ide. Ako je PDV toliki, ne možemo ni mi ne znam koliko spuštati cijene”, kaže Perina Lekaj, vlasnica Caffe bara ”Nita” u Zadru, javlja RTL.

Uz usluge prijevoza posljedicama pandemije najpogođeniji sektori su turizam i ugostiteljstvo. PDV je smanjen na usluge smještaja, isporuku i pripremu hrane na 13 posto, ali PDV na pića ostaje na 25 posto.

“Apsolutno da ću podržat kolege i da bi svi trebali odraditi taj sat vremena čisto da se ukaže na neke stvari koje bi trebale pomoći da nekako uspijemo izgurati ovu krizu”, tvrdi Srđan Čuklin, vlasnik zadarske konobe ”Tovar”.



Ipak, ne dijele svi ugostitelji u Zadru takvo mišljenje, pa ni cehovska udruga koja je ranije ispregovarala s Vladom mjere za ugostiteljstvo i zadržavanje radnih mjesta.

“Ne bi to bilo dobro u ovom trenutku jer smo na neki način dobili da možemo funkcionirati, da možemo opstati. Sigurno sad tražiti kruha preko pogače mislim da to sad u ovom trenutku nije dobro. Kad dođu bolja vremena, kad budemo svi normalno i kvalitetno funkcionirali, sigurno da ćemo onda izići i s tim zahtjevima”, mišljenja je Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, piše RTL.

Oni smatraju kako se i državna blagajna mora od nekuda puniti, pa zadarski ugostitelji ostaju podijeljeni oko prosvjednog sata idućeg tjedna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI