Učenici ipak neće morati nositi maske na nastavi? Odluka je na lokalnim stožerima

Maskama u školama ipak bi moglo odzvoniti. Ministar obrazovanja je odluku o nenošenju prepustio lokalnim stožerima ovisno o epidemiološkoj situaciji oni mogu ukinuti tu obvezu.

Ova odluka stiže nakon pritužbi dijela roditelja koji ne žele da njihova djeca na nastavi nose maske. Ispred škole u Šibeniku neki su čak ovaj tjedan i prosvjedovali.

Nisu nezadovoljni samo roditelji u Šibeniku. I drugi su iz istog razloga pritužbama zasuli Ministarstvo obrazovanja. Iz kojeg sada kažu kako lokalni stožer može donijeti odluku o nenošenju maski.

“One mogu postati neobavezne jedino ako lokalni stožer sukladno lokalnoj epidemiološkoj situaciji odluči tako i to na razini škole”, rekao je glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin.

Iz platforme nastavnici.org poručuju da s ovakim odlukama ipak ne treba žuriti.



“Dakle, situacija se vrlo brzo može promijeniti. Imali smo primjer Otočca, koji je postao žarište i dok god su ovako visoke brojke, mislim da ne treba žuriti”, rekla je Ivana Valjak.

Nisu obavezne za učenike nižih razreda

Trenutačno maske nisu obvezne za učenike od prvog do četvrtog razreda. Ako se u učionicima može osigurati razmak od metar i pol u višim razredima osnovnih škola, odnosno dva metra u srednjim između svih osoba, maske se ne moraju nositi ni tada.

Prema posljednjim podacima 265 učenika je pozitivno na koronavirus, u samoizolaciji ih je više od 2200. Ta je mjera danas određena za četiri razreda u Zagrebu. Unatoč ovim podacima, škole još nisu žarišta, pišu Vijesti.hr. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI