Trešnjevački plac odlazi u povijest, kvart dobiva novu tržnicu i okupljalište

Omiljeno kvartovsko okupljalište mogla bi postati nova tržnica na Ljubljanici, točnije na parkiralištu  omeđenom Baštijanovom i Ulicom Dragutina Golika.

„Prostor je već godinama po Generalnom urbanističkom planu namijenjen za tržnicu pa je logično to onda i realizirati“, izjavila je za Večernji list arhitektica i predsjednica Mjesnog odbora Ljubljanica Loredana Stunić, dodavši da bi gradnja mogla započeti već iduće godine. Potpore „ljudi s kvarta“ nije nedostajalo pa su se potpisi za peticiju prikupili s lakoćom, a ideju su podržali i stanovnici iz okolnih naselja poput Rudeša, Voltinog i Pongračevog.

Stunić, koja je projektirala uređenje Trga žrtava fašizma, ističe kako bi ovaj prijeko potreban plac rasteretio gužve na Jarunskoj i Trešnjevačkoj tržnici. U idejnom rješenju uz štandove sa svježim voćem i povrćem, jajima, sirevima, mesom i ribom na prostor sadašnjeg parkirališta smjestio bi se i trg s kafićima, pekarnica, slastičarna, kiosk i restoran brze prehrane.

Idejno rješenje tržnice pripremio je arhitektonski studio Tissa iz Poreča, koji je u metropoli projektirao uređenje tadašnjeg Tehnološkog parka, a sad Zagrebačkog inovacijskog centra na Velesajmu.

Nova ideja određene je starosjedioce uzdrmala nametnuvši pitanje što će se dogoditi sa Trešnjevačkom tržnicom, točnije hoće li se srušiti.



„Nemam službene informacije o tome, ali ne vjerujem da je to moguće jer je Trešnjevački plac velik i važan, a i nalazi se na značajnom prometnom koridoru. Uostalom, ne znam što bi se na njegovu mjestu moglo sagraditi kad je taj prostor GUP-om predviđen upravo za tržnicu“, kazao je predsjednik Vijeća gradske četvrti Ivan Butorac za Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI