TREBALO IM JE ‘SAMO’ GODINU DANA DA SHVATE KAKO NE VALJA: Horvat ponosno objavio da se ide u izmjenu Zakona o obnovi

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

O izmjeni Zakona o obnovi u srijedu se raspravljalo na užem kabinetu Vlade, nakon kojeg je ministar Tomo Medved otkrio koliko će pojedine županije dobiti novca za obnovu od potresa.

“Nakon današnjeg sastanka, odlukom će Sisačko-moslavačkoj županiji biti osigurano 180 milijuna kuna, a Zagrebu 150 milijuna kuna. Krapinsko-zagorskoj ide 10 milijuna kuna, a Zagrebačkoj 20 milijuna kuna kada administrativno pripreme dokumentaciju. Ovo je još jedna od snažnih odluka Vlade usmjerena obnovi od potresa”, otkrio je Medved.

O izmjenama Zakon obratio se i ministar graditeljstva Darko Horvat.


“Idemo u izmjene i dopune Zakona s ciljem da oslobodimo građane obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove jer evidencija, odnosno status riješenih imovinsko-pravnih odnosa u ovom trenutku iziskuje previše vremena i resura. Građani neće morati participirati s 20 posto u konstrukcijskoj obnovi. Uvodimo europske pragove javne nabave”, rekao je Horvat.

Dodao je kako današnji prag jednostavne nabave od 200.000 kuna plus PDV podiže na milijun i 31 tisuću kuna, ali isto tako i prag od 500.000 kuna plus PDV podiže na 39,3 milijuna kuna.“Problem je i da veliki broj oštećenih objekata nisu postojeći objekti, nisu legalizirani. Nisu upisani ni u zemljišnu knjigu ni u katastar. Pojednostavljenje samog postupka koji više neće biti upravni postupak, nego neupravni, s jasnom porukom građanima koji su podnijeli zahtjev, neće ga morati mijenjati, ali Ministarstvo će izdati odluku koja će biti neupravni akt kojim će naložiti obnovu Središnjem državnom uredu i Fondu. Nakon što se obnova izvede, želja je imati proces u kojem u segmentu početka projektiranja i nabave robe i usluga neće biti potrebno generirati ni provjeravati nijedan dodatni dokument osim onoga što su građani davali popunjavanjem jednostavnog formulara”, istaknuo je Horvat.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI