TREBA NAM BORBENI AVION KOJI MOŽE BRANITI MORE! Najpogodnija je ova ponuda za novu eskadrilu

Konačno je poznato tko je odgovorio na pozivno pismo Vlade RH za dostavu ponuda za nabavu eskadrile zrakoplova za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na Vladin poziv odgovorili su iz SAD-a, koji nudi novi F16 Block 70/72 Viper, Švedska ponovno pokušava prodati svoje Gripene u konfiguraciji C i D, a polovne zrakoplove žele nam prodati Izraelci i Francuzi. I dok nam Izraelci ponovno žele prodati F16 Barak, novost na natječaju su Francuzi koji nam nude polovne dvomotorce Dassault Rafale. Opći je zaključak svih relevantnih analitičara i upućenih vojnih stručnjaka da je bilo koji od navedenih zrakoplova veliki iskorak za HRZ koji još operira na zrakoplovima MiG 21, starima više od četiri desetljeća. Budući da je prvi natječaj neslavno propao jer Izraelci nisu uspjeli ishoditi potrebne dozvole američke tvrtke Lockheed Martin za prodaju dorađenih modela F16 pa je sa zrakoplova trebalo skinuti sve dogradnje, svi se ovaj put samo mole da natječaj uopće bude realiziran. Jer, HRZ diše na škrgama i bit će pravo čudo ako se MiG-ovi uspiju održati u zraku dok ne stigne zamjenska eskadrila.

No, kada se već troši novac poreznih obveznika, onda bi svi željeli da se za utrošeni novac dobije maksimum. Pogotovo zato što se javno proklamira teza kako se zrakoplov nabavlja za razdoblje eksploatacije od nekoliko desetljeća. Otprije je poznato da Republika Hrvatska traži zrakoplov koji je sposoban za kompletan dijapazon izvršenja zadataka, od prodora u dubinu teritorija neprijatelja, djelovanja po zemaljskim ciljevima, uspostavljanja prevlasti u zraku… Prvi put je jedan umirovljeni časnik dodao još jednu sposobnost o kojoj se dosad uopće nije raspravljalo, a itekako je važna za nacionalnusigurnost.

Slabost mornarice

Naime, umirovljeni viceadmiral Zdravko Kardum naveo je da bi bilo dobro da nova eskadrila bude opremljena za djelovanje po površinskim ciljevima na moru. Kako navodi, bilo bi dobro kada bi buduća eskadrila bila sposobna pružiti potporu mornarici. To je izuzetno važno zato što Hrvatska ratna mornarica tek treba započeti proces obnove kapaciteta i dok traje obnova, kako flotnog sastava, tako i raketnih sposobnosti, bitno je da naše teritorijalno more, ali i gospodarski pojas, budu pokriveni adekvatnom obranom.

Ranije smo pisali da RH ima golemu površinu teritorijalnog mora i ekonomsko-gospodarskog pojasa u Jadranskom moru te da navedeni prostor nije adekvatno zaštićen. Morska površina na koju RH polaže pravo u Jadranu gotovo je istovjetna površini kopna RH. Da bi se kvalitetno nadzirala i osiguravala takva površina, potrebno je respektabilno zrakoplovstvo, kako u ulozi nadzora i izvidnice, tako i u ulozi obrane ako to bude potrebno. Za djelovanje iznad morskih površina uvijek je bolje koristiti dvomotorne zrakoplove, dokaz za to je možda i najpoznatiji mornarički zrakoplov svih vremena F/A 18 Hornet.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI