TOMAŠEVIĆ TRAŽI VRTOGLAVE IZNOSE: Novac koji je izvučen u aferama vezanima za Bandića morat će biti vraćen Gradu Zagrebu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od najbližih suradnika preminulog gradonačelnika Milana Bandića u zagrebačkoj gradskoj upravi, kao i od vlasnika tvrtki koje su se okoristile u nezakonitim poslovima s Gradom Zagrebom, nova zagrebačka vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem traži da u gradsku blagajnu vrate nešto više od 227 milijuna kuna opljačkanog novca, preciznije 227,262,768 milijuna kuna.

Tomaševićeva gradska uprava traži povrat novca koji je izvučen u aferama javnosti poznatima kao Agram, nadstrešnice, Krašograd, suhi led i pročistač, piše Jutarnji list.

Nova gradska uprava je u ime Grada Zagreba podnijela imovinsko-pravne zahtjeve u svim postupcima u kojima je, prema USKOK-ovim optužnicama Grad financijski oštećen, potvrdili su Iz ureda zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.


Pri podnošenju zahtjeva za povrat opljačkanog držali su se, tvrde, onih USKOK-ovih optužnica koje je sud do sada potvrdio i iznosa za koje USKOK u tim optužnicama tereti optužene suradnike pokojnog gradonačelnika Bandića, vlasnike tvrtki koje su se nezakonitim poslovima okoristile, ali i pojedine sudske vještake i odvjetnike koji su sudjelovali u sklapanju kriminalnih poslova.

“Naša je odgovornost da opljačkani gradski novac tražimo natrag u gradsku blagajnu jer to je novac naših građana”, potvrdili su iz ureda zagrebačkoga gradonačelnika.Iako su još za Bandićeva života sve optužnice na kojima aktualna gradska vlast temelji svoja imovinsko-pravna potraživanja potvrđene, bivša gradska uprava propustila je podnijeti zahtjeve za povrat opljačkanog novca. Teško je, naime, bilo očekivati da će Bandić i njegovi najbliži suradnici iz zagrebačke gradske uprave protiv sebe samih podnositi zahtjeve za povrat opljačkanog novca.

Mnogi od njih i danas su zaposlenici gradske uprave, iako više nisu na funkcijama na kojima su bili u Bandićevo doba. Također valja znati da će iznose koje Tomaševićeva gradska uprava potražuje u ovim imovinsko-pravnim zahtjevima biti moguće naplatiti samo kada i ako djela za koja ih USKOK tereti budu potvrđena pravomoćnim sudskim presudama.

Imovinsko-pravnim zahtjevom u aferi Agram Tomaševićeva zagrebačka gradska uprava traži povrat 20.314.453 kune, od čega 20.296.488 kuna od prvookrivljene bivše zamjenice pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, desetookrivljene bivše načelnice Odjela za pravne poslove u istom uredu Koraljke Rožanković Uremović te direktora tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. Posebnim imovinsko-pravnim zahtjevom vezanim uz aferu Agram Tomaševićeva gradska uprava traži od bivšeg pročelnika Bandićeva ureda, Mire Lace, i glavnog tajnika zagrebačkog sportskog saveza Zdenka Antunovića da u gradsku blagajnu vrate 17.965 kuna, za koliko su je, prema optužnici USKOK-a, oštetili.

No, zbog čega među imovinsko-pravnim zahtjevima koje su podnijeli nema i onoga protiv vlasnika C.I.O.S.-a Petra Pripuza, koji je također optužen u aferi Agram, iz Tomaševićeva ureda odgovaraju da je sud potvrdio samo dio USKOK-ove optužnice u kojoj se Pripuza tereti za nematerijalnu štetu nanesenu Gradu, pa zasad nisu imali osnove za podnošenje odštetnog zahtjeva protiv njega.

Zbog afere nadstrešnice, Tomaševićeva vlast od bivšeg pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i građenje Davora Jelavića, bivše pomoćnice za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesne Lubin te direktora tvrtke Gamont Petra Gavrilovića i nadzornog inženjera Mladena Siketića u dva imovinsko-pravna zahtjeva traži povrat ukupno 11.245.328 kuna. USKOK navedene u potvrđenoj optužnici tereti da su za taj iznos oštetili Grad prilikom gradnje šezdesetak autobusnih i tramvajskih nadstrešnica za zagrebački javni gradski promet, i to preplaćivanjem poslova.

Najveći povrat novca Tomaševićeva zagrebačka gradska uprava traži od optuženih u aferi Krašograd – čak 151.951.740 kuna. Za toliko je, naime, Grad oštećen prema USKOK-ovoj optužnici u mutnim poslovima zamjene zemljišta između više privatnih tvrtki (Studio X, Mala ulaganja, Karantena, Grokom nekretnine), čiju je vrijednost vještak višestruko precijenio, i Grada Zagreba, čija je vrijednost višestruko podcijenjena. Povrat tog iznosa u gradsku blagajnu Tomaševićeva uprava traži od bivše Bandićeve pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ninoslave Zeković, njezina zamjenika Borisa Kisjelice, ovlaštenog sudskog vještaka Mirka Kožulja, koji je procjenjivao nekretnine koje su zamijenjene, te dvojice odvjetnika u poslovima zamjene – Pere Lozice iz Beograda i Davora Galetovića iz Rijeke.

Od bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo, sadašnjeg direktora Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, Zvonimira Šostara, njegove bivše suradnice u gradskom Uredu za zdravstvo Mirte Lončar i trećeokrivljenog u aferi suhi led, direktora tvrtke Ekotours Davora Ljubića, zagrebačka gradska uprava traži povrat 38.949.421 kune.

Prema optužnici USKOK-a koju je sud potvrdio 2018., Šostara i navedene se tereti da su za toliki iznos oštetili Grad Zagreb. Šostar je, prema USKOK-u, od 2006. do kolovoza 2013. Ljubićevoj tvrtki platio taj iznos na ime čišćenja klima-uređaja i sustava za ventilaciju na zagrebačkim sportskim objektima metodom suhog leda iako je dobro znao da Ljubićeva tvrtka taj posao nije obavljala i da su izdani računi fiktivni.

Iz afere pročistač Tomaševićeva uprava traži povrat od 4.801.826 kuna, i to od Hannesa Schweitzera, zaposlenika Zagrebačkih otpadnih voda i vlasnika privatne tvrtke Turopoljac, za preplaćivanje poslova na sustavu pročišćavanja zagrebačkih otpadnih voda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI