TOMAŠEVIĆ JE BANDIĆU OMOGUĆIO DA VLADA? Nevjerojatna teza cirkulira SDP-om

Kada se govori o lokalnim izborima u Zagrebu, tada se može reći kako se situacija u glavnom hrvatskom gradu počela kristalizirati nakon što su svoje kandidate predstavile dvije najveće stranke u zemlji.

U ime HDZ-a na izbore izlazi mladi ekonomist Davor Filipović, dok će boje socijaldemokrata braniti Joško Klisović, iskusni član najveće oporbene stranke i njihov stručnjak za vanjsku politiku. Premda bi se očekivalo kako će glavna meta SDP-ovaca u kampanji za lokalne izbore biti aktualni gradonačelnik Milan Bandić, izgleda da od tih očekivanja nema ništa i to ne zato što je Bandić njihov nekadašnji član već zato što SDP-ovci svojeg najvećeg konkurenta vide u Tomislavu Tomaševiću koji kao kandidat platforme Možemo! Izlazi na lokalne izbore ne skrivajući svoje ogromne ambicije i želju za rušenjem Bandića.

Dok se Tomašević barem retorički bavi rušenjem Bandića, SDP-om je zavladao strah od ove mlade, lijeve političke opcije koja bi mogla zauzeti njihovu poziciju u glavnom gradu. Naime, kako navode socijaldemokrati s kojima smo razgovarali, za njih je Tomašević veća prijetnja nego Bandić, a to se pokazalo i na nedavno održanim parlamentarnim izborima na kojima su SDP-ovci gledali u leđa kolegama s lijeve fronte pošto se Tomaševićeva opcija pozicionirala kao druga u Zagrebu. Na tim je izborima SDP doživio debakl i skliznuo na treću poziciju u gradu, prvu je zauzeo HDZ koji s Filipovićem nema pretjeranih šansi zadržati taj rejting, no pitanje svih pitanja u SDP-u jest ono koje se tiče njihova rejtinga, njihova političkog pozicioniranja pa i opstanka.

SUKOB NA LJEVICI

Da im nije nimalo svejedno zbog Tomaševića, potvrdilo se kroz pokušaje pregovora s njegovom platformom, ti su se pregovori izjalovili, a na ljevici su sada ususret svibnju ozbiljni sukobi i prepucavanja već krenuli te međusobne prozivke u Bandićevom timu izazivaju nezadovoljstvo, a paralelno s time SDP-ovci u nevjerici prate izjave vodećih ljudi svoje stranke Peđe Grbina i zastupnice Sabine Glasovac koji tvrde da oni u Tomaševićevoj stranci ne vide konkurenciju. To je prema našim sugovornicima pokazatelj SDP-ova političkog amaterizma i nerazumijevanja situacije u kojoj se nalaze. Mnogi su uvjereni kako niti zagrebačku organizaciju uoči izbora nije trebalo gasiti, ali i da je u kampanju trebalo ući oštro i intenzivnije, te istovjetno prozivati i Tomaševića i Bandića. Kako ističu naši sugovornici, Tomaševiću se može predbaciti političko neiskustvo, dok za Bandića putra ima i više nego previše. Ništa od toga Klisović u prvim sučeljavanjima nije pokazao, a očekivanja za nastavak kampanje nisu prevelika. Tajni adut kojega SDP-ovci navodno imaju za rušenje Bandića krije se u prošlim lokalnim izborima. Naime, na tim je izborima kandidatkinja njihove koalicije bila Anka Mrak-Taritaš koja je s Bandićem ušla u drugi krug. Socijaldemokrati su očekivali da će bivša ministrica u tom drugom krugu dobiti Tomaševićevu potporu, ali to se nije dogodilo pa je za dlaku izgubila od Bandića, a oni smatraju kako je Tomašević tim činom Bandiću omogućio ostanak na vlasti.Facebook Comments

Loading...
DIJELI