TODORIĆ SPOKOJNO ČEKA RASPLET: Zašto zaista nema razloga za brigu?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen je optužbi da je svoju kompaniju oštetio za 1,25 milijuna eura, a upućeni svjedoče kako bi sličnom scenariju mogli svjedočiti i u ostalim događanjima oko Agrokora.

Nije nemoguće da na kraju za to nitko ne bude odgovoran.

Treba podsjetiti da se Todoriću na teret u ovom ‘mini Agrokoru’ na teret stavljalo da je pomoću svojih suradnika iz kompanije izvukao 1,25 milijuna eura tako što je inozemnoj tvrtki platio za fiktivne konzultantske usluge, od tih optužbi Todorić se nije niti pokušavao braniti, nakon što je otkazao punomoć svojim odvjetnicima. Dobio je branitelja po službenoj dužnosti, te je na koncu oslobođen jer tužiteljstvo nije dokazalo svoje navode.

Drugi procesi protiv Todorića obuhvaćaju osjetno veći broj ljudi, a govori se i o daleko većim svotama za koje tužiteljstvo vjeruje da su izvučeni iz Todorićeve kompanije. Osim gazde Ivice, u drugim se procesima spominju njegovi sinovi, članovi uprave Agrokora, ali i odgovorne osobe u Baker Tilly revizorskoj kući koja se godinama bavila poslovima revizije za Agrokorove tvrtke. Prema drugoj optužnici ukupne malverzacije iznose 1,2 milijarde kuna. Todorića i direktore tereti se za lažiranje financijskih izvješća, ali i zlouporabe u gospodarskom poslovanju, sumnja se i da su zahvaljujući lažnim izvješćima ispolaćivali dividende od preko stotinu milijuna kuna, spominju se na više od 80 tisuća stranica Todorićevi privatni troškovi na račun Agrokora, a problematizira se i kupnja dvorca Kulmer.

Broj stranica spisa i optužnica od 459 stranica daju naslutiti da bi ovo mogao biti dugotrajan proces, a da je tome tako potvrđuje se i iz drugih primjera. Ivi Sanaderu recimo suđene traje godinama, slično je i sa Vidoviševićem, a godinama je trajao proces u aferi Spice. Tako da je pitanje hoće li Todorić uopće dočekati presudu u ovoj aferi.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI