TODORIĆ PRIPREMA KAZNENU PRIJAVU PROTIV PLENKOVIĆA: Optužbe protiv njega ga ne brinu, sanja samo osvetu

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Oslobođen je, vijest je to koja je preplavila medijske stupce nakon što je zagrebački Županijski sud izrekao prvu presudu bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i njegovim suoptuženicima za zloporabe na štetu te tvrtke teške 1,2 milijuna eura.

Prva je to pobjeda čovjeka koji je godinama slovio za najutjecajnijeg hrvatskog tajkuna, Todorićev utjecaj počeo je kopnjeti zajedno s posrnućem njegova koncerna, no on posljednjih godina ne prestaje ponavljati da mu je Agrokor otet, na svojim blogovima, ali i u svojim sve rjeđim javnim istupima Gazda ne prestaje prozivati aktualnog premijera Andreja Plenkovića, fantomsku skupinu Borg, Borislava Škegru i bivšu ministricu Dalić, koja je o takozvanom spašavanju Agrokora napisala knjigu, povlačeći se iz politike kada se saznalo da je s autorima “lex Agrokora” razmjenjivala e-mailove koji su kompromitirali i nju i bivšu Plenkovićevu vladu u cijelosti.

Da Fortenova grupa i ruski bankari Agrokor nisu spasili već unazadili, nedavno su u razgovoru otkrili djelatnici bivšeg Todorićeva koncerna, koji su uz ostalo upozorili i na gubitke koncerna, čije se tvrtke rasprodaju. Sve to Todoriću teško pada, ne nosi se dobro s onime što mu se dogodilo pa su članovi njegove obitelji i šačica prijatelja koja mu je nakon svega ostala zabrinuti za njegovo psihofizičko stanje.

Todorić je prije nekoliko tjedana prebolio koronavirus, ali unatoč tome, prilično lucidno i jasno daje do znanja što misli o pravosudnoj hobotnici koja se svila oko njega. Tako ni u ovom postupku nije htio iznositi obranu. Svoju verziju priče na sudu su zato iznijeli Ante Huljev, Piruška Canjuga i švicarska državljanka Nicole de Rossi. Tužiteljstvo je ovu ekipu teretilo da su iz Agrokora preko računa jedne švicarske tvrtke izvukli 1,2 milijuna eura za usluge koje nisu obavljene.

Epilog se ne nazire

Todorićevi suoptuženici zanijekali su krivnju, navodeći da se radi o obavljenom poslu, dok je tužiteljstvo s druge strane uvjereno kako su navodi iz optužnice dokazani, odnosno da se radilo o poslu koji nije realiziran. Zbog toga su predložili da se optužena četvorka osudi u skladu sa zakonom, a uz to su smatrali i da tvrtki AF Sigman treba oduzeti novac.



No to je palo u vodu, a takva sudbina mogla bi sustići i sve ostale procese u kojima je u glavnoj ulozi Todorić. Takvo što nije nikakav presedan, prije nekoliko dana sličnom scenariju nacija je svjedočila u slučaju Miroslava Kutle, ovaj kralj privatizacije, što zbog zastara, što zbog oslobađajućih presuda, što zbog nedovoljno dokaza i loše postavljenih optužnica, uskoro bi mogao biti slobodan čovjek.

Kad je o Todoriću riječ, pitanje je hoće li ovaj vremešni poduzetnik uopće živ dočekati epilog svoje mučne priče. Već sada Todorićevo zdravstveno stanje nije najbolje, a oni kojima je stalo do njega nastoje ga zaštititi svim raspoloživim metodama pa se zato Gazda i drži podalje od medija i javnosti. Dane provodi u svojem dvorcu, premda je nekoć vodio veliku kompaniju o kojoj je ovisila kompletna domaća ekonomija.

Godinama je Todorićev privatni i poslovni život bio obavijen velom tajni, dok je Agrokor punio oglasni prostor u vodećim medijima u zemlji, novinari su mu jeli iz ruke, političari su o njemu progovarali s oprezom i respektom, a ni razne službe nisu se usuđivale propitkivati njegovo poslovanje. Za to je vrijeme Todorić gradio svoje poslovno carstvo i karijeru, u javnosti je i tada osobno rijetko istupao premda se znalo da živi u raskošnom zdanju u podsljemenskoj zoni, znalo se da barata milijardama, a ta spoznaja mu je osiguravala i status nedodirljivog sve do konca 2017. godine, kada je policija zakucala na njegova vrata.

Preko noći Todorić je ostao bez svega, bez svoje kompanije, bez novca, ali i bez brojnih prijatelja, urušio se poput kule od karata u javnom prostoru i njegov ugled, a to je ono što mu je, prema tvrdnjama upućenih, najteže palo. Leđa su mu, naime, okrenuli oni koje je on stvarao i oni kojima je godinama pomagao pa je razočaran i kao poduzetnik i kao čovjek. Iako se na sudovima nastoji dokazati da je oštetio vlastitu tvrtku, on i na svojim blogovima poručuje kako nije mogao oštetiti nešto što je četiri desetljeća stvarao, a što mu je Plenkovićeva vlada otela. Prema Todorićevoj verziji priče, to je učinjeno zakonom na temelju kojega su iz kompanije izbačeni on i članovi njegove obitelji.

Uz Todorića je optuženo još 14 osoba, spis već sada ima više od 80 tisuća stranica, istraga je trajala gotovo tri godine, na nju je potrošeno više od 11 milijuna kuna, a smatra se da bi neki od težih procesa mogli početi tek 2022. te trajati barem pet godina. Shvatljivo je, dakle, iz svega toga što se Todorić oko optužnice ne uzbuđuje, razočaranje u one koji su ga okruživali najviše ga pogađa, a tu se možda krije i razlog zbog kojega u svojim procesima uopće ne želi pomoć odvjetnika, uvjeren je da će na sudu sam sebe najbolje zastupati. Nerado Todorić razgovara o onome što mu se stavlja na teret, a njegove misli usmjerene su samo na to da dokaže kako mu je Agrokor otet, u to je spreman uložiti nadljudske napore.

Sprema protuudar

Bivši vlasnik Agrokora navodno priprema kaznenu prijavu protiv Plenkovića, Dalić, ali i menadžera koji su sudjelovali u spašavanju Agrokora. No, pitanje je kada on to sve misli stići s obzirom na to da ulazi u sedamdesetu godinu života, jer je, primjerice, u aferi Spice do nepravomoćne presude trebalo čekati gotovo šest godina, Bandić u aferi Agram presudu još nema, a od njegova uhićenja prošlo je šest godina, sedam godina po sudovima se povlači Vidošević, a Sanader je u zatvoru završio nakon desetak godina, i to tek u jednom od slučajeva.

Ako Todorić ne poživi do kraja ovoga procesa, raspast će se kompletna optužnica protiv ostalih protagonista ove priče. Kako god da se u pravnom smislu njegov slučaj okončao, jedno je sigurno – Ivica Todorić više ne živi istim životom. Svoj dvorac ne želi napustiti, iako su mu računi blokirani, pomažu mu djeca i nekolicina prijatelja koji su mu izlazili u susret dok je boravio u Londonu. U dvorcu danas s Todorićem i njegovom suprugom živi samo njegova kći Iva, dok su nekoć ondje boravili i njegovi sinovi.

Kći Iva u međuvremenu se razvela, sin Ante preselio se u London, gdje se bavi konzultantskim poslovima vezanim uz nekretnine, a mlađi sin Ivan nedavno je sa srpskom manekenkom Milicom Mihajlović dobio drugo dijete. On povremeno navrati do Zagreba, no živi u Švicarskoj te ponekad skokne i do Beograda. Kada dođe u posjet ocu u Zagrebu, ondje ga više ne dočekuje posluga. Majka Vesna sama odlazi na Britanac i brine se o svojoj obitelji. Luksuza više nema, nema više razularenih zabava ni elitnih gostiju, Todorići danas žive životom običnog puka, a gazda Ivica u Kulmerovim dvorima sanja osvetu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI