TODORIĆ KREĆE U BITKU! Imena iz njegove crne bilježnice: Jedna osoba posebno mu je na piku

Obitelj bivšeg vlasnika Agrokora i jednoga od najbogatijih Hrvata Ivice Todorića kreće u pravnu bitku i to nakon što je ovih dana protiv Todorića i četrnaestorice suokrivljenika podignuta optužnica u aferi Agrokor.

Saga je to koja posljednjih par godina ne prestaje zabavljati hrvatsku javnost, a Todorić u svojoj borbi ne štedi aktualnu hrvatsku vlast i premijera Plenkovića, kojega smatra odgovornim za svoju agoniju. Osim Plenkovića, bivši šef Agrokora za svoju sudbinu nerijetko je prozivao bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić koja je vladajuće redove napustila nakon što se u medije probila njena prepiska s ljudima koji su pisali lex Agrokor i sudjelovali u upravljanju bivšim koncernom Ivice Todorića. Iz tih dokumenata je vidljivo tko je i s kime razmjenjivao podatke, a među adresantima ima prilično zanimljivih imena. Jedno od njih je i ono Ante Ramljaka, bivšeg vladina povjerenika za Agrokor. U mailovima se spominje i ministar koji se ”izuzeo” Zdravko Marić, ali i niz odvjetnika i biznismena o kojima javnost zapravo niti ne zna previše.

Sam Ramljak nekada je bio savjetnik Radimira Čačića i obnašao niz državničkih funkcija, za što je dobivao premijersku plaću. Ramljak je prema navodima Poslovnog dnevnika rekorder po primanjima i honorarima koje su mu inkasirale državne institucije. U Čačićevoj eri radio je u Upravnom vijeću Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora za što je dobivao 13 tisuća kuna neto. Nakon toga prelazi u NO HEP-a. Ranijih godina radio je kao savjetnik i financijski analitičar u brokerskoj tvrtki Investco te savjetovao domaće i strane klijente o privatizaciji najvećih hrvatskih kompanija. Potom je desetak godina radio u austrijskoj investicijskoj banci CAIB gdje je bio član pa i predsjednik Uprave. Karijeru je gradio i u investicijskom fondu Questus iza kojega stoji Borislav Škegro, a ondje je vodio i financijsko savjetovanje, nakon čega se skrasio i u Agrokoru. Jedan od onih koji su se dopisivali s ministricom je i Tomislav Matić prvi čovjek Texo Managmenta iz kojega je na rukovodeću poziciju u Agrokoru stigao Ramljak.

Saznalo se onda da Texo predvođen dotičnim na tjednoj bazi naplaćuje oko 200 tisuća kuna za savjetničke usluge od AlixPartnersa, tvrtke zadužene za restrukturiranje Todorićeva poslovnog carstva. Matić se godinama bavi bankarstvom, a prije ulaska u poduzetničke vode radio je u američkoj investicijskoj banci Morgan Stanly, a bio je i savjetnik u Ministarstvu financija koje je tada vodio Škegro. Matić i danas surađuje sa Škegorm, a savjetovao je i tvrtku koja je restrukturirala Agrokor. Bio je član NO Belja, a Matić i Škegro, nakon što su okončali političku aktivnost, osnivaju tvrtke za upravljanje rizičnim kapitalom Quaestus Private Equity te tvrtke Quaestus Savjetovanje i Quaestus Invest, dok je Texo stasao naknadno. Prethodnica joj je bila tvrtka Bakina kuhinja, koja se između ostaloga bavila i ugostiteljstvom. Boris Šavorić i Toni Smrček odvjetnički je ured s adresom u poznatom neboderu Ilica lociranom na glavnom zagrebačkom trgu. Ovaj odvjetnički ured u kojem se obučavao i slavni hrvatski tenisač Mario Ančić spada u deset najmoćnijih ureda u državi i oni su jedni od onih s kojima se šefica hrvatskog gospodarstva dopisivala. Šavorić je dobitnik priznanja Svjetske banke za rad i doprinos u Investing Across Bordersu, a na popisu klijenata između ostaloga mu stoje: Erste banka, Addiko Bank, PBZ, Ikea, Air France i mnogi drugi. Savjetovali su i HEP, zastupali Novu ljubljansku banku, savjetovali NEPI iz Južne Afrike prilikom kupnje Arena centra. Šavorić je šef zagrebačkog Rotary kluba, član predsjedništva hokejaškog kluba Medveščak, sjedi u NO Plave lagune i Addiko Banke, savjetnik je Atlantic grupe i prijatelj Emila Tedeschija.

Zanimljivo je spomenuti kako je Ramljak s dotičnim odvjetničkim uredom naglo prekinuo suradnju. Naime, Šavorić i partneri na popisu klijenata imaju i J.P. morgan investicijsku banku i financijski servis iz New Yorka, dok im je u isto vrijeme na listi klijenata stajao Agrokor, kojemu su pomagali oko tumačenja i primjene famoznog lex Agrokora. Istovremeno, na internetskoj stranici Chambers Europe pronađeno je savjetovanje J.P.Morgan Securitiesu kod kreditiranja Agrokora sa 70 milijuna eura, nakon čega se oglasio SDP-ov Peđa Grbin, upozorivši da je to sukob interesa jer to društvo zastupa i rusku banku VTB koja je vjerovnik Agrokora. I ime Branimira Bricelja spominjalo se u mailovima ministrice Dalić, ali on se spominjao i kao potencijalni Vladin povjerenik za Agrokor. Dotični je partner u tvrtki Altera Corporate Finance, a karijeru je gradio u farmaceutskoj industriji ponajprije kao direktor razvoja u Plivi. Radio je i za britanski Lamda Partners gdje je bio operativni direktor za Alapis, veliku grčku farmaceutsku korporaciju, radio je i za američki Dava Pharmaceuticals.



U biografiji je istaknuo kako ima iskustvo u preuzimanju i spajanju tvrtki, restrukturiranju i korporativnom upravljanju. U Ramljakovu je timu bio Marko Delić, inače Briceljev kolega iz tvrtke Altera Corporate Finance koji je radio kao direktor u timu Deutsche Banke za srednju Europu, Izrael i Tursku, a prije toga deset je godina radio za J.P. Morgan. Sve su to ljudi, u kojima Todorić vidi krivce za svoju nesretnu sudbinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI