TKO STOJI IZA VELEDROGERIJA KOJE PRIJETE HRVATSKOJ? Evo kome dugujemo milijune

FOTO: PIXABAY

Prijetnje obustavom isporuke lijekova i medicinskog materijala bolnicama zbog dugova države prema veledrogerijama ponovno se potencira u javnom prostoru, a time se još jednom po tko zna koji put probudila stara boljka domaćeg zdravstevnog sustava.

Boljka, koja je doduše pomalo nepravedno pala na leđa ministra zdravstva Vilija Beroša u čijoj koži posljednjih mjeseci doista nije lako biti. Obustava isporuke medicinske opreme i lijekova za Hrvatsku bi značila potpuni slom zdravstvenog sustava koji je ionako krhak.

Kada je pak o distribuciji lijekova riječ tada valja spomenuti četiri glavna igrača na našem tržištu lijekova. Medika, Phoenix Farmacija, Medical Intertrade i Oktal Pharma drže oko 95 posto tržišta. Bacite li oko na njihovo pojedinačno poslovanje tada možete zaključiti kako oni ozbiljnijih problema nemaju pošto im u kontinuitetu rastu i prihodi i dobit, međutim, njihove bilance naslućuju da se ipak radi o visoko zaduženim tvrtkama.

Medika u kojoj najveći udio vlasništva drže Pliva i brokerska kuća Aucor do kraja 2018.godine bilježila je rad prihoda za gotovo 800 milijuna kuna. Primjerice, baš u toj godini imali su 20 milijuna kuna dobiti i 2,9 milijardi kuna prometa. Ipak, kratkoročne obveze Medike su u to vrijeme iznosile 1,5 milijardi kuna, kapital i rezerve 385 milijardi, a potraživanja od domaćih kupaca 1,1 milijardu kuna.

U vlasništvu jedne od vodećih europskih veledrogerija Phoenix Grupe posluje Phoenix Farmacija. Ovu nekoć hrvatsku grupu preuzeli su Nijemci davne 2004.godine, a grupacija je nastala spajanjem pet regionalnih farmaceutskih veleprodajnjih tvrtki u Njemačkoj početkom devedesetih godina od kada bilježe prihode veće od 30 milijardi eura.



Mohamed Radwan Joukhadar vasnik je Medical Intertradea koji drži oko 20 posto tržišta. Radi se o tvrtki Sirijca iz Vukovara koji je u Hrvatsku na studij farmacije stigao 1969. godine, tvrtku je otvorio 1990. godine, a danas ima podružnice u Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Početkom devedesetih osnovana je i zagrebačka Oktal Poharma koju je na noge postavio Branko Paraga, kojemu su se kasnije pridružili Marijan Škiljević i Ivan Klobučar, dok je strateški partner tvrtke s udjelom od 49 posto emerički Walgreens Boots Alliance, koji slovi za jednu od glavnih svjetskih kompanija na polju ljekarničkog poslovanja.

Svojedobno je u jeku krize s veledrogerijama ministar Beroš najavljivao osnivanje hrvatske, državne veledrogerije kako bi se izbjegli problemi ovoga tipa, međutim, od tih njegovih najava do danas po ovom pitanju nismo se makli s mrtve točke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI