Tko je najveći pojedinačni donator HDZ-a? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Foto: Pixsell

Osim bolnog poraza, parlamentarni izbori Restart koaliciji donijeli su minus od 2,2 milijuna kuna Manjak od 892 tisuće kuna problem je s kojim se pak suočava stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a u minusu od 38 tisuća kuna su i Reformisti na čijem je čelu varaždinski župan Radimir Čačić. I Domovinski pokret Miroslava Škore bilježi minus, doduše nešto skromniji, radi se naime o 14.800 kuna.

Prema financijskom izvješću o potrošenim sredstvima za izbornu promidžbu stranaka u minusu od 9800 kuna su stranke Pametno i Fokus. U izvješću Državnog izbornog povjerenstva vidljivi su uz ostalo i brojni donatori stranaka, a posebno pak odskače tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Tvrtka je to u vlasništvu stanovitog Đure Horvata koji je uistinu bio široke ruke pa je shodno tome financijski potpomogao niz političkih opcija. Za Škorin pokret izdvojio je 10 tisuća kuna, isto toliko dao je Restart koaliciji i Pametnom, a pet tisuća kuna više od njega je dobila Čačićeva stranka.

Inače, Restart koalicija na ovim je izborima imala skromnih 136 donatora koji su koaliciji darovali svega 696.057 kuna. Najviše je za koaliciju uplatio Siniša Hajdaš Dončić koji je izdvojio 30 tisuća kuna. HSU-ov Silvano Hrelja u četiri navrata za koaliciju je uplatio po 137 kuna, dok je varaždinska Vodogradnja za koaliciju iskeširala 50 tisuća kuna. Škorin pokret od 41 donatora prikupio je 307.303,05 kuna, najveći pojedinačni donator je tvrtka Shimadzu sa 40 tisuća kuna. Škoro za pokret nije donirao niti kunu, a najveći iznos od 30 tisuća kuna iskeširala je Ruža Tomašić. Most je od 19 donatora dobio 84 tisuće kuna, najveći iznos od 30 tisuća kuna za njih je izdvojila Nedjeljka Sekulić. Možemo se pak može pohvaliti sa 341 donatorom, no očito sa skromnijim iznosima pošto su od njih prikupili svega 192 tisuće kuna.

Čak 539 donatora od kojih su dobili 4,1 milijun kuna imali su HDZ-ovcima kojima je đurđevačka tvrtka Bistra uplatila 200 tisuća kuna, Hospitalija trgovina kojim ravna Stipe Hrkač nekadašnji šef Fonda za privatizaciju vladajućoj je stranci donirala 120 tisuća kuna. HDZ je pak najveći pojedinačni iznos donirao Gordan Jandroković, radi se o 16 tisuća kuna.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI