Stručnjaci o političkom performansu: Sinčić učinio uslugu Vladi, nitko nije shvatio poruku, a nakon ovoga će se napraviti stroži protokol oko Banskih dvora

‘Na Trg je došao kombi na kojem je bila prekrivena oznaka firme. Već to je svakom policajcu jako suspektno i trebalo se odmah reagirati’, rekao je stručnjak za sigurnost. 

Eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić izveo je u četvrtak svojevrsni performans, istovarivši hrpu lubenica pred ulaz u Banske dvore, kako bi upozorio na loš položaj hrvatskih poljoprivrednika jer su uvozni poljoprivredni proizvodi preplavili hrvatsko tržište.

Policija je što se vidjelo i po snimaka ostala zatečena ovom akcijom eurozastupnika, a cijeli slučaj komentirao je i premijer Andrej Plenković koji je zamolio ministra policije Davora Božinovića da napravi plan vezano za sigurnost ispred Banskih dvora.

Predsjednik Zoran Milanović cijeli je slučaj komentirao riječima: “To je komunalni prekršaj”.

Nije tko čuo poruku

Kontaktirali smo stručnjaka za PR Krešimira Macana da za RTL prokomentira Sinčićev potez.



“S takvim načinom nitko nije uopće shvatio njegovu poruku, već samo vidio performans s lubenicama. Najlakše je napraviti prekršaj, ali danas nitko je priča o poruci cijele te priče nego samo o lubenicama i nitko ustvari ne zna što je Sinčić želio poručiti. A cilj performansa jest da jasna poruka dođe da javnosti, što se u ovoj slučaju nije dogodilo”, objašnjava Macan. Također je naglasio da je ovo više u Pernarovom stilu.

“Ovo su zadnji trzaji i očajnički potezi”, ističe Macan.

Također je naglasio da je ovim potezom Sinčić učinio uslugu Vladi, koja bi mogla vrlo vjerojatno nakon ovoga napraviti vrlo jasan i stroži protokol oko Banskih dvora.

“U Bruxellesu takvo nešto ne bi mogao napraviti, tako da u ovom slučaju nije ništa napravio već samo učinio uslugu Vladi da preispita sigurnosne uvjete i uspostavi protokol, ističe Macan.

Potopive barijere

Ovaj slučaj uistinu je pokazao i otkrio niz sigurnosnih propusta, a o osiguranju i cijelom performansu razgovarali smo sa stručnjakom za sigurnost Matom Laušićem, prvim šefom osiguranja bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i dugogodišnjim šefom Vojne policije.

“Prostor Trga svetog Marka danas je ‘mila majka’ u odnosu na devedesete godine kada je tamo bilo parkiralište i dobra je odluka da se Trg očisti od parkirališta i bude dostupan samo za turiste i limitiran broj vozila”, kazao je Laušić, dodavši da je ovaj slučaj pokazao niz sigurnosnih propusta iz kojih nešto treba naučiti i te propuste popraviti te poboljšati sigurnost.

“Na Trg svetog Marka može se doći iz četiri pravca i taj prostor bi trebalo osigurati spuštajućim stupićima, takozvanim potopivim barijerama s daljinskim, koji su izuzetno praktični, a ima i onih koji su protuteroristički i mogu izdržati protuterorističke udare kamiona od 20-ak tona. To je tehnologija koja postoji već 30 godina i nije nešto novo, a odlično je rješenje”, ističe naš sugovornik.

“Znači sam problem štićenih objekata se rješava fizičkim barijerama koje se postavljaju što dalje od štićenog mjesta, u ovom slučaju Markovog trga, a te barijere kontroliraju se uz pomoć sigurnosnog osoblja, to mogu biti i prometni redari, a u slučaju nekakvog kršenja mogu se uključiti policajci”, objašnjava Laušić.

Učinjen niz propusta

Problem se jučer pokazao i u postupanju policajaca ispred takozvanog radnog ulaza u Banske dvore.

“Taj policajac je više kao ukras, pozdravlja ministre i odaje više vizualan dojam nego sigurnost. Simptomatično jest što je na Trg došao kombi na kojem je bila prekrivena oznaka firme. Već to je svakom policajcu jako suspektno jer je prekriven identitet i trebalo se odmah reagirati. Tu je bio čitav niz propusta koje su učinjeni. Policajac je pokazao da je zbunjen i vidjelo se da ne zna što činiti, potreban je stalni proces edukacije. Mladi kolega primio je u ruke lubenicu i sam nije znao što bi s njome, je li je treba pridržati na kratko pa vratiti Berošu ili nositi doma. Radio sam na tjelesnim osiguranjima i uvijek govorio da naša funkcija nije pridržavanje stvari, primjerice kišobrana, za to postoji protokol, nama ruke uvijek moraju biti slobodne zbog bilo kakvih nepredviđenih situacija”, objašnjava Laušić.

Naglasio je da je sve ovo pokazalo da treba napraviti protokol postupanja u ovakvim situacijama da se znaju dužnosti i ovlasti policajaca, a ne da policajac u datom trenutku ne reagira.

Izostala bilo kakva reakcija

Za RTL Danas cijeli slučaj komentirao je i stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

“Vrlo mi je primjerice nepojmljivo da pred glavnim ulazom za sve štićene osobe, a premijer spada u prvu kategoriju, i svi ministri i druge osobe da nitko ne reagira na pojavu civilnog vozila koje nema nikakve službene oznake nikakve institucije i jednostavno da se ne reagira. Čak i u trenutku kada su se otvorila vrata, kada su počele ispadati lubenice, ono što sam medijski uspio razabrati odnosno utvrditi i primijetiti jest da je tu opet izostala bilo kakva reakcija. Ono što se tek nakon nekoliko minuta vidi u tim snimkama jest da se reakcija svela otprilike na utvrđivanje osobnih podataka kako bi se moglo eventualno nakon toga procesuirati”, upozorio je Marjanović.

Da se slične stvari ne bi ponavljale, neke od mogućnosti su: ”Posebna regulacija prometa ili na neki način limitiranje propusnosti vozila koja dolaze u prostor Markova trga, za što i postoje regulacije dolaska na Markov trg iz ne tako davne prošlosti tako da postoje već planovi. Međutim, ovdje je jednostavno sustav tehnologije – hoće li to biti neke rampe, sustav kamera koji prepoznaje tablice koje trebaju imati, najave i tako dalje. Znači, sustav tehnologije postoji, a za to bi morao postojati konsenzus struke, konzervatora i Grada” rekao je za RTL

Facebook Comments

Loading...
DIJELI