ŠTO MILANOVIĆ PREŠUĆUJE? Pozadina afere Janaf: ‘Tu se skriva nešto puno opakije’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Posve očekivano, i nadasve razumljivo afera Janaf posljednjih nekoliko dana dominira javnim prostom u Hrvatskoj, i to do te mjere da je u drugi plan bacila pandemiju korona virusa.

Malo je onih koji danas bez guglanja znaju izreći broj zaraženih, no zato se vrlo dobro zna da je slučaj Janaf krenuo sredinom rujna kada je uhićen predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević. Klupko se počelo odmotavati pa se saznalo da se Kovačevića sumnjiči za pogodovanje pri dodjeli poslova tvrtki Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada čiji je vlasnik Krešo petek koji je navodno nastojao podmititi šefa Janafa s 1,96 milijuna kuna mita. Kada je postalo jasno da se sporna primopredaja odvila u prostorima Kluba u Slovenskoj ulici, burno je reagirao predsjednik Zoran Milanović, inače i sam gost tog Kovačevićeva zabavišta.

Milanović je problematizirao to što Kovačević i Petek nisu uhićeni tijekom sporne primopredaje mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja.

”Ne mogu shvatiti da to nije prekinuto u onom trenutku kada je praćenjem ustanovljeno da netko nekome daje dva milijuna kuna. Tu je kraj svake priče, imaš predmet, imaš materijalni dokaz. To je nešto što bi mene zanimalo”, izjavio je Milanović pitajući se koga su čekali uhvatiti. Predsjednik je uz ostalo rekao kako njemu istraga nije jasna, a onda odbacio svoje veze s Kovačevićem tvrdeći da je s Draganom bio dobar, ali ne i neki prijatelj. S Draganom su po svemu sudeći mnogi bili dobri, zna to i Plenković koji javnost pokušava uvjeriti u predanu borbu protiv korupcije koju predvodi njegova Vlada, no uvjeravanja padaju u vodu onog momenta kada se saznaje da su Kovačevića u Klub posjećivala trojica njegovih ministara – Ćorić, Aladrović i Butković.

Zna se da je prste u aferu umočio i HDZ-ov teškaš Dražen Barišić, a oko vruće kaše petljao se i Jakov Kitarović koji je u Klubu boravio baš onog dana kada je Petek navodno predao lovu šefu Uprave Janafa. Tu se skriva nešto puno opakije i ozbiljnije smatra pak predsjednik koji je Plenkovića i Božinovića optužio da su imali spoznaja o Kovačevićevohj korumpiranosti, ali su ga unatoč tome reizabrali za predsjednika Uprave Janafa.



”Je li ministar obavijestio premijera, je li ga obavijestio zašto je istraga trajala još deset mjeseci? Je li ga trebalo imenovati na još jedan mandat pa ga se tražilo da mandat na raspolaganje”, rekao je Milanović novinarima dodajući da se on znao detalje o sličnim istragama. ”Bio sam premijer i znam sve, zato za mene u tom svijetu nema tajni. Nije me SOA obavijestila, jer SOA nema veze u tom smislu. To je posao koji je radio USKOK i krim-policija, o tome sve zna ministar unutarnjih poslova, o tome sve zna predsjednik Vlade”, rekao je Milanović prozivajući Dorh koji je prema njemu postupio na nedopustiv i kriminalan način.

”Kad sam vidio koliko dugo proces traje, kako su se odvijale radnje, kada su pratili tog poduzetnika s novcem koji je podigao u banci, išao ga predati, corpus delicti, u tom trenutku zna se što se radi, prekida se istraga, osim ako cilj istrage nije premijer, a nije.  U protivnom nekoga štitite. Prekinuli ste raditi svoj posao, da biste 10 mjeseci prekinuli istragu, našli dva gradonačelnika poznata ili ne u ostatku Hrvatske. Što se radilo 10 mjeseci? Tko će to pitati, ako ne ja”, grmio je Milanović otkrivajući da je znao i za Kitarovića u kojem ne vidi problem. Nije trebalo dugo da Plenković s visoka odgovori na ove Milanovićeve prozivke.

”Mene ne zanima. Politika mene kao predsjednika Vlade i HDZ-a je da uopće ne želim znati čime se bavi USKOK i policija i to je borba protiv korupcije. Niti znati niti utjecati”, rekao je Plenković naveo je Plenković te dodao da Kovačević ne bi u veljači bio imenovan za predsjednika Uprave Janafa da je imao uvida u istrage oko njega. Nisu dakle vladajući ništa znali, potvrdio je to i Božinović, no ono što se zna jest da je ova afera postala jedan od najvćeih sukoba dvaju najmoćnijih ljudi u zemlji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI