ŠTO JE ZAJEDNIČKO OVIM BOGATAŠIMA? Bili su moćni, imali milijune, privatne avione…

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Bili su moćni, imali milijune, privatne avione i živjeli svoje snove, no danas dio nekoć uspješnih tajkuna grca u dugovima i bori se s ozbiljnim financijskim i pravosudnim problemima.

Jedan od takvih poduzetnika zasigurno je Ivica Todorić koji je preko svojeg Agrokora stekao basnoslovno bogatstvo, danas Todorić iz Kulmerovih dvora vodi bitke na sudovima, ratuje s ruskim bankarima i proziva Andreja Plenkovića kriveći ga za slom svojeg Agrokora, koji je do 2017. godine bio sinonim za dobro poslovanje. U njegovom sastavu bio je niz kompanije širom Balkana, Todorićev koncern zapošljavao je desetak tisuća ljudi, i činilo se da je gazda Ivica nedodirljiv. Slom je uslijedio nakon što su na vidjelo isplivali dospjeli dugovi, Todorić je kako sam kaže ubrzo otjeran iz vlastite tvrtke, a za to uz ostalo krivi famozni lex Agrokor, zbog čega je tužio Hrvatsku pošto smatra da mu je država na silu nacionalizirala, odnosno otela kompaniju. Sve što ima za reći, uz povremene medijske istupe, Todorić iznosi na svojem fejs profilu.

Malo je falilo da sudbinu nalik Todorićevoj proživi srpski poduzetnik Miroslav Mišković kojega je Todorić pretekao u kupnji Mercatora, što je prema nekim tezama bio potez koji je presudio Agrokoru. Mišković iza kojega stoji Delta Holding od dolaska Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji pa sve do 2012. godine u srpskim medijima opisivan je kao nedodirljiv, vješto je koristio situaciju te koketirao s ondašnjom političkom vrhuškom kojoj prema nekim tezama iz Srbije može zahvaliti uspjeh. Iako su srpski mediji godinama laskali Miškoviću, novinske stupce s vremenom su počeli puniti sudski procesi koji se vode protiv njega, ali i protiv njegova sina Marka. U javnom prostoru u kontekstu Miškovića problematizirala se privatizacija Luke Beograd, Večernjih novosti i C marketa, a 2016. godine osuđen je na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam milijuna dolara zbog pomaganja sinu Marku u utaji poreza po odbitku od oko 320 milijuna dinara, ipak, Apelacioni sud jednoglasno je donio odluku da je oslobođen za zloupotrebe sa putarskim poduzećima te da mu se ponavlja suđenje po optužbama za utaju poreza pa se tako Mišković za dlaku spasio Todorićeve sudbine.

Zanimljiva priča povezana je uz Slovenca Ivana Bačvara, koji je svojedobno bio na čelu holdinga Istrabenz za koji se u međuvremenu uspostavilo da duguje oko 950 milijuna eura bankama i kreditorima, na listi poduzetnika čije se poslovanje našlo u problemima treba spomenuti i nekadašnjeg ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, koji je svojedobno bio na čelu Mercatora, a koji je optužen za korupciju tijekom izgradnje Mercatora u Nišu. U slovenskim medijima kao propalog tajkuna često se proziva i Hilda Tovšak za kojom je u jednom trenu bila izdata europska potjernica nakon prozivki za privredni kriminal.

Sa sličnim tajkunima upoznati su i Crnogorci koji na ovu nezavidnu listu često stavljaju Dragana Brkovića koji je bogatstvo stekao 90-ih godina izvozom aluminija, svoje poslove s vremenom je razgranao na građevinu, turizam, nekretnine te s vremenom dospjelo na čelu jedne od vodećih privatnih kompanija u Crnoj Gori, što u dobroj mjeri može zahvaliti činjenici da mu je kum Milo Đukanović. Međutim, nakon što je nad Brkovićevim poslovnim carstvom pokrenut stečaj od strane banaka radi nevraćenog kredita postaje jasno da ukupan dug njegovih kompanija iznosi oko sto milijuna eura, sreća je Cronogorca pomazila na sudu koji nije proglasio njegov bankrot već prihvatio plan reorganizacije koji još uvijek traje.



Svoju neslavnu poduzetničku priču ima i BiH, točnije njihovi poduzetnici, braća Lijanović iz Širokog Brijeka, koji su godinama slovili za najbogatije ljude u toj zemlji. Problem je nastao kada je otkriveno da tajkuni iz Širokog – Jerko i Mladen Ivanković-Lijanović ne plaćaju PDV te nepoštivaju kvotu za bescarinski uvezeno meso te da su putem tvrtki kojima su indirektno upravljali državu i druge potrošače oštetili za milijune maraka. Lijanovići i danas ponavljaju da su te teze netočne te spominju politički progon, piše Dnevno.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI