STIPIĆ O DODIKOVOM POSJETU: ‘On je nebitan lik, jedan od glavnih trovača političke scene u BiH!’

screenshot

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade sastali su se jučer s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske koji je u Zagreb došao na poziv predsjednika Milanovića.

Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, piše u priopćenju Pantovčaka, a iz Banskih Dvora poručuju kako su s Dodikom razgovarali o infrastrukturnim projektima te položaju Hrvata povratnika u Bosnu i Hercegovinu.

Politički analitičar i kolumnist portala Danica, Tomislav Stipić za portal Otvoreno komentirao je posjet vođe bosanskih Srba.

“Kad bismo bili ironični, mogli bismo reći kako je Milorad Dodik pobjegao od zatrovane političke realnosti u BiH u pitomi i gospodski Zagreb gdje cvjeta tisuće cvjetova”, rekao je za Otvoreno Stipić.

Dodaje kako je Dodik kavanski siledžija koji u službenom Zagrebu traži potvrdu da je neki nezaobilazni faktor u geopolitičkim previranjima u regiji.



“Upravo on je jedan od glavnih trovača medijske i političke scene u BiH, iako ne zaostaju ni ostali, pogotovo prominentni predstavnici bošnjačke politike. On je u biti nebitan lik, toliko nebitan da potvrdu svojeg djelovanja mora tražiti u Zagrebu jer je u Sarajevu marginaliziran od ostala dva bošnjačka člana predsjedništva”, kaže Stipić.

Smatra kako je Hrvatska mudro iskoristila očiti politički deficit u BiH i dobila od Dodika ono o čemu on realno odlučuje u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, a to je promjena trase autoceste preko hrvatskih sela i suradnja oko mosta kod Gradiške.

“Pametno je posjet ocijenjen kao radni, bez ikakvih pretenzija za bilo kakvu restauraciju BiH bez dogovora sva tri naroda. Također, vrlo mudro je naznačena važnost Daytonskog sporazuma i predanost Hrvatske da bude njegov daljnji jamac. Tako da možemo reći da Dodik nije čuo ono što je možda htio u smislu hrvatske podrške njegovim secesionističkim planovima, a bošnjačka strana ne može Hrvatskoj predbaciti da se miješa u unutarnje stvari BiH, što ona silno želi kako bi još jače mogli udariti po nezavidnoj poziciji bosanskohercegovačkih Hrvata”, kaže naš sugovornik.

“Činjenica da su Dodika primili i Plenković i Milanović govori o njihovom usklađenom vanjskopolitičkom stavu, što je za Hrvatsku također dobro jer pokazuje zrelost i razumijevanje za vanjskopolitičke ciljeve”, smatra Stipić.

Dodaje kako i ovaj posjet treba razmatrati i u širem kontekstu jer Aleksandru Vučiću nakon fijaska u Washingtonu treba vanjskopolitički uspjeh, a on je nemoguć bez Zagreba.

“Stoga je Dodik trebao poslužiti kao svojevrsni emisar da ispipa mogućnost Vučićeve komunikacije s Milanovićem. Vučić je ostao sam na svijetu, više ni Rusija blagonaklono ne gleda na njegove ispade. Sada mu je dobra i Hrvatska, međutim Milanović je tvrd orah, a što misli o beogradskoj ćaršiji i Vučiću rekao je, na sad već mitskom sastanku s braniteljima iz šatora”, konstatira Stipić.

Podsjeća, kako je ironično, Milanović, zbog toga izgubio izbore, a sada se pak potvrđuje da je njegovo mišljenje bilo sasvim ispravno i u njemu pokazuje konzistentan stav.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI