STIGAO ODGOVOR! Sudac poručio Mamiću: “Ja sam sudac, a on osuđenik”

screenshot

Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban oglasio se nakon brutalnih optužbi Zdravka Mamića na račun njegovih kolega. Vrbana u svojim porukama nije optužio za korupciju, ali je je i njega prozvao zbog, kako tvrdi Mamić, spornih ugovora o doživotnom uzdržavanju.

“Ja sam sudac, a on osuđenik na višegodišnju kaznu zatvora i bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Ne mislim ulaziti u pravni spor sa takvom osobom“, poručio mu je, piše Jutarnji list.

Dodao je da s Mamićem nikad nije komunicirao, osim u jednom navratu. Kako kaže, bilo je to na ulici ispred suda nakon što je Mamić izbačen iz sudnice tijekom postupka. Mamić mu je pristupio, a on je, dodaje, “iz pristojnosti stao i čuo njegove prigovore na postupanje vijeća”.

Vrban je odbacio utemeljnost zahtjeva da se drugi kazneni postupak protiv Mamića i ‘šestorke’ izmjesti s osječkog suda zbog navodne povezanosti Mamića s trojicom sudaca kojima je, kako tvrdi Mamić, dao mito. U tom postupku ni jedan od njih mu ne sudi, no bez obzira na to Mamić smatra da osječki sud – kompromitiran.

“Smatram da ne postoji nijedan razlog da Vioski kazneni sud ovaj postupak premjesti na neki drugi sud što bila i presedanska odluka za predmet u kojem je već pročitana optužnica i započela glavna rasprava”, pojasnio je.



Vrban je podsjetio da Mamić uoči postupka nije imao primjedbi na sastav raspravnog vijeća, a prema njegovom mišljenju glavni razlog zašto optuženik želi izbjeći suđenje pred osječkim sudom jest njegova efikasnost. Podsjetio je da kazneni postupak u prvom, okončanom predmetu završen nakon nešto više od godinu dana te da je presuda u međuvremenu postala pravomoćna.

“Volio bih da me netko podsjeti kada je i na kojem sudu tako brzo donesena presuda u tako velikom predmetu”, naglasio je.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je Mamić potkupio suce. Naglasio je kako još nisu vidjeli ni jedan dokaz o “koruptivnim aktivnostima”.

Ono što sam ja vidio i što ne spada u red dozvoljenog ponašanja je druženje sudaca Vekića i Krušlina s osuđenikom i bjeguncem od hrvatskog pravosuđa”, rekao je.

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević smatra da je mito dovoljan razlog da se obnovi cijeli postupak. Nije Vrban želio ulaziti u tvrdnje odvjetnika, no on osobno smtra kako nema razloga za to.

“Ja sada postavljam logičko pitanje, za što bi to trebala biti osnova? Dakle, Mamić kaže da je platio dvojici sudaca da donesu odluke u njegovu korist, a na kraju su donesene zakonite odluke koje nisu išle u njegovu korist. Što bi tu trebala biti osnova za obnovu postupka?”, upitao se.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI