Srpski dogradonačelnik Vukovara: ‘SDSS-ova politika ustupaka, šutnje i zanemarivanja prava Srba nije dala apsolutno nikakav rezultat’

Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković i predsjednik Demokratske stranke Srba oglasio se priopćenjem povodom uhićenja mještana Negoslavaca zbog sumnje za ratne zločine na Ovčari 1991. godine.

Naglasio je kako se posljednja privođenja i uhićenja ne mogu sagledati kao proizvod savjesnog rada državnih institucija i zadovoljenja pravde, jer da je tako, onda ne bi predmet istraživanja državnih tijela bili samo događaji za koje se optužuju Srbi, dok dugi niz godina u ladicama istih tih istražnih tijela stoje prijave za nestale ili ubijene vukovarske Srbe.”

“Posljednje tri godine suočeni smo sa činjenicom da su brojni Srbi na istoku Hrvatske intenzivno pozivani ili privođeni na informativne razgovore, mnogi i više puta iako za to nisu dali povoda niti su imali ikakvih informacija te da se zbog toga stvorilo stanje zabrinutosti i straha kod lokalnog srpskog stanovništva. Jedna od posljedica tako stvorene nesigurnosti je i iseljavanje srpskog stanovništva“, poručio je u u priopćenju Milaković.

“U hrvatskom društvu u kome se atmosfera netrpeljivosti gradila godinama, Srbi imaju ulogu kolektivnog i dežurnog krivca pa se postavlja pitanje pravednosti postupanja državnih tijela kada Srbi budu predmet njihovog postupanja. Tako se i sada u kontekstu najnovijih privođenja oživljavaju sjećanja na ratna događanja u Vukovaru čime se stvara atmosfera linča prema uhapšenima i dovodi u pitanje pravednost postupanja prema njima. Iako je pravni postupak na samom početku te uhapšeni imaju tek položaj osumnjičenika stječe se utisak da im je javnost već presudila. Mnogi postupci imaju karakter odmazde nad Srbima i hrvatska javnost nema apsolutno nikakvog senzibiliteta za diskriminiran položaj srpske zajednice u današnjem hrvatskom društvu. Niti SDSS-ova politika ustupaka, šutnea i zanemarivanja prava srpske zajednice nije dala apsolutno nikakav rezultat u promjeni odnosa prema Srbima”.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI