SRBI NA TRONU EUROPE! Hrvati među najlošijima na popisu: Kako se cijepiti u Beogradu?

Iako je hrvatska vlada ušla u žestoku kampanju za cijepljenje građana protiv koronavirusa, čini se kako su nam u susjednoj Srbiji po tom pitanju demonstrirali kako se to doista radi. Srbija je naime do sada cijepila oko 500 tisuća svojih stanovnika, čime je uz Veliku Britaniju postala europska predvodnica u cijepljenju.

Otkrivaju to i podaci “Our World in Data” koji pokazuju kako je Hrvatska sa 70 tisuća cijepljenih građana pri samom dnu popisa. Najgore je stanje u susjednoj BiH gdje nije cijepljen nijedan građanin. Osim toga, Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u našem okruženju koja svojim građanima nije osigurala nijednu dozu cjepiva.

Reagirajući na kritike, predsjedavajući Predsjedništva BIH Milorad Dodik izjavio je kako su on i dvojica supredsjedatelja prevareni da će biti opskrbljeni preko sustava Covax, a slijedom toga ta država čeka 1,2 milijuna doza cjepiva. Smatra se kako će njihova isporuka krenuti sredinom veljače za kada je zakazan početak cjepljenja.

Unatoč tome Republika Srpska s cijepljenjima počinje i prije. Za ovaj tjedan očekuje se isporuka 2000 doza ruskog cjepiva Sputnik V, a do kraja veljače naručeno je još 200.000 doza.

Velik broj Hrvata pokazao je interes za cijepljenje u Srbiji, a Hrvati se i prema nedavno provedenim anketama primarno žele cijepiti ruskim Sputnikom V.



Inače, rezultati treće faze kliničkog ispitivanja koje je objavio magazin The Lancet otkrivaju kako Sputnikovo cjepivo jamči čak 92 posto zaštite protiv koronavirusa, a uz to tijekom kliničkog ispitivanja nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave, nego uglavnom blage koje uključuju umor, bolove u ruci ili povišenu temperaturu.

Srpsku strategiju za cijepljenje ovih je dana pozdravila spisateljica Vedrana Rudan koja se i sama cijepila u Beogradu i to kineskim Sinopharmom.

U Srbiju na cjepljenje stiže veliki broj Makedonaca, a ondašnji mediji navode da u da njihovi građani odlaze na vakcinu, a usput i u šoping, a interes je buknuo nakon službene informacije da će u toj zemlji biti dostupna samo mala količina cjepiva.

“Mislim da svi upisujemo bilo koje od ponuđenih cjepiva i da rijetko tko bira. Daj što daš samo da biste se cijepili”, ispričao je jedan od cijepljenih Makedonaca kojima se putem e-građanina nudi mogućnost prijave na cijepljenje, a tim se putem za cijepljenje mogu prijaviti i Hrvati i to bez da vas se pita adresu i prebivalište.

Potrebno je priložiti tek broj mobitela ili e-mail, a moguće je odabrati kategoriju državljani bez boravka u Srbiji te odabrati lokaciju cijepljenja. Kad bi se to upisalo nudila se mogućnost da sami odaberete cjepivo koje ćete primiti ili da vam ga oni odrede. Na pitanje mogu li se strani državljani cijepiti u Srbiji i kakva je procedura, tajnik Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek jučer je objasnio kako mogu samo oni strani državljani koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji.

“Oni će biti pozvani prema mjestu prebivališta na cijepljenje u najbližem centru za cijepljenje”, rekao je Đerlek.

Nekima je uspjelo i danas iz Hrvatske ispuniti e-prijavu, no bude li im se provjeravalo prebivalište, ništa od cijepljenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI