SPLITSKI KBC JE OČAJAN Na natječaj za 70 medicinskih sestara, javilo se njih 14!

Foto: KBC Split

Oko 470 medicinskih sestara u Hrvatskoj je nezaposleno, predstavio je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara u Hrvatskoj, no ni one se ne javljaju na natječaj u KBC Split. Naime, kako javlja Slobodna Dalmacija, ova je ustanova u dogovoru s Ministarstvom zdravstva, raspisala natječaj za čak 120 medicinskih sestara. U radni odnos na određeno vrijeme prima se njih 70, a 50 bi dobilo ugovor na neodređeno radno vrijeme.

Dakako, na ovaj potonji javljaju se sestre koje već rade u bolnici, ali na ugovor na određeno, no za radno mjesto koje traži 70 izvršitelja, javilo se tek njih 14.

“Na žalost moram ustanoviti da se za natječaj na određeno radno vrijeme, po kojemu primamo 70 medicinskih sestara, javilo samo njih 14”, rekla je viša medicinska sestra Marija Grančić, glavna sestra KBC-a Split za ’Slobodnu’.

“Mi smo pred zidom, u bolnici trebamo sestara, a malo ih se javlja na natječaj. Već idući tjedan ćemo početi pozivati na razgovor ove medicinske sestre koje su se javile za natječaj. Nakon obavljenog razgovora one će morati obaviti sistematski pregled, položiti zaštitu na radu i potom ćemo ih početi polagano uvoditi u sustav. Nadam se, kako bi one mogle unutar sustava biti za 15-tak dana”, dodaje.

Od 14 medicinskih sestara koje su se prijavile na natječaj za određeno radno vrijeme ima i onih koje imaju i više od 50 godina života. One su, vjerojatno je, radile u privatnoj praksi. S druge strane, nemali broj nezaposlenih medicinskih sestara nema ni završen pripravnički staž.



“Radi se o medicinskim sestrama koje su svoje školovanje završile prije ulaska Hrvatske u EU, kada je školovanje za medicinsku sestru trajalo četiri godine, a sada traje pet godina. No, nikada nisu radile u sustavu zdravstva, već ih je život odveo u drugom smjeru. Sada bi radile, ali bi morale završiti pripravnički staž koji traje godinu dana. No, za sve zdravstvene profesije koje trebaju pripravnički staž osigurano je samo 170 mjesta, odnosno novac za samo njih 170”, objasnio je Gazić.

Podsjetimo, nedavno smo i mi izvijestili kako i dalje manjka natječaja za pripravništvo pa je skoro tisuću zdravstvenih radnika ostalo bez posla u struci, a sam je zdravstveni sustav, s njime i radnici, pod velikom pritiskom epidemije koronavirusa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI