Spasio susjede od potopa, a sada zbog toga ide na sud

“Nije mi nimalo svejedno. U životu nisam bio pozvan pred suca i nikada nisam bio u toj situaciji jer nisam nikada bio ni prekršajno gonjen. Malo se i bojim kako će sve proći iako sam uvjeren da nisam kriv”.

Kaže to za 24sata Tihomir Blagus, heroj zagrebačkog Trnja koji je prije mjesec i pol sa susjedom provalio u ustavu Hrvatskih voda, podigli su branu i voda koja im je nadirala u kuće je otekla u Savu. Nitko od nadležnih se za vrijeme nevremena nije javljao, šahtovi su bili prepuni vode koja se prelila na ulicu i ušla u kuće stanovnika.

Blagus je spasio susjedstvo. Policiji su Hrvatske vode prijavile neovlašteni ulazak u njihov objekt, a kada je tek sutra policija došla na teren, Blagus ih je snimao. Policajac mu je naložio da to ne smije i uzeo mu mobitel, Blagus se pobunio i vikao da mu vrate mobitel. Srušili su ga na pod, stavili nogu na vrat, lisice i odveli u pritvor.

Sada je stigao poziv za prekršajni sud. Policija ga tereti da je prekršio dva članka zakona. Vikom i svađom je remetio javni mir, ali ga se tereti i za omalovažavanje ili vrijeđanje službene osobe. Za svako od tih djela, ako sudac odluči da je kriv, propisana je kazna od oko 200 do 800 kuna (u zakonu piše vrijednost u njemačkim markama jer zakon još iz 90-ih). Za svako od tih dijela može dobiti i do 30 dana zatvora. Sve će biti na sucu. Ročište je u četvrtak ujutro.

Ali Blagus je prijavljen i za kazneno djelo neovlaštenog upada u tuđi prostor. To je kazneno djelo u kojem se može dobiti i do godina dana zatvora. Za taj, drugi slučaj, nije dobio još nikakav poziv niti zna u kojoj je fazi.



“Opet bismo napravili isto da spasimo kvart. A što se tiče policajaca, osjećao sam se poniženo i postupali su kao da sam najgori kriminalac. Mi smo stvarno bili nakon neprospavane noći i nakon što smo izbacivali vodu iz kuća. Bila je to stresna situacija i živci su nam zaista svima bili na rubu”, kaže Blagus za 24sata.

Blagusa na sudu zastupa odvjetnik Pavao Krmpotić koji kaže da će od suda tražiti i pisano obrazloženje za što ga se točno tereti i koje dokaze je policija priložila, te rok za pisanu obranu.

“Vjerujemo i da će sud uvažiti čitav kontekst događaja, stresnu situaciju u kojoj je Blagus bio cijelu noć, te u konačnici revolt što mu je policajac bez ikakve zakonske osnove oduzeo mobitel”, kaže Krmpotić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI