‘ŠIROKE RUKE’ Rimac navodno pogodovala prijateljima, rođacima, poduzetnicima… Evo za što je sve optužena u aferi Vjetrolektrane

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bivša gradonačelnica Knina i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac u utorak je izašla iz istražnog zatvora u kojem je provela četiri mjeseca. Istražni zatvor joj je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Osim nje u zatvoru su bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija koji su pušteni da se brane sa slobode.

Uhićenjem Josipe Rimac kao prvoosumnjičene u svibnju ove godine počela je afera Vjetroelektrane. Riječ je o najvećoj vjetrolektrani izgrađenoj u Hrvatskoj i regiji vrijednoj 1,8 milijardi kuna, a nalazi se u općini Ervenik, nedaleko od Knina. Sagradila ju je grupa Lager iz Posušja, čiji je vlasnik Milenko Bašić, investitor iz BiH.

Osumnjičena je da je u suradnji Bašićem od početka 2019. godine pa do kraja svibnja dogovorila kako će osigurati dobivanje dozvola, uvjerenja i sklapanje ugovora radi izgradnje, puštanja u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za Vjetroelekranu Krš-Pađane, unatoč neispunjavanju svih propisanih uvjeta.

U zamjenu za dozvole Bašić joj je obećao sklapanje police osiguranja za vjetroelektranu, pri čemu bi Rimac dobila proviziju od 45.000 eura, a prilikom sklapanja police kao agent osiguranja bila bi njena sestra. Također je od raznih državnih tijela poput HERA-e i HROTE-a te Hrvatskih šuma dobila dozvole i suglasnosti kako bi pogodovala Bašićevoj tvrtki.



Nadalje, sumnjiči se da je od 25. studenoga do 13. prosinca 2019. pokušala utjecati na ministra državne imovine Marija Banožića i njegove suradnike da stave izvan snage odluke prema kojima je tvrtka C.E.M.P. bila dužna platiti dospjele naknade za pravo služnosti u iznosu od 6,9 milijuna kuna, a koje su izbjegavali platiti još od travnja 2015., iako su cijelo vrijeme koristili zemljište kao da imaju pravo.

Na listi osumnjičenih bili su i predsjednik Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i voditelj uprave splitske šumarije Ivan Melvan na koje se utjecalo da povuku negativna mišljenja na tehnički pregled vjetroelektrana, predsjednik HERA-e Tomislav Jureković koji je donio akte što su tvrtki C.E.M.P. omogućili status povlaštenog proizvođača struje, poduzetnici Ante Sladić i Josip Ravlić te tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Ružica Njavro, HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Trubić i kninski gradski vijećnik HDZ-a Marinko Tokmakčija zbog pogodovanja u nabavi poljoprivrednog zemljišta, bivša pomoćnica Darka Horvata Ana Mandac koja je navodno namjestila bespovratne potpore stolaru Nikoli Lapčiću i Dragan Stipić iz tvrtke Lager.

Uskok je više od godinu dana, od početka 2019. pa do svibnja 2020., pratio i snimao Rimac. Tijekom istrage snimljeno je kako se sastaje i razgovara s poduzetnicima i sudionicima. Tajna istraga prekinuta je kada je Rimac pronašla ‘bubu’ za prisluškivanje u automobilu, pa je policija morala odmah krenuti s uhičenjem osumnjičenih.

U optužnici se navodi pogodovanje vlasnicima vjetroelektrane Krš-Pađene, pogodovanje dvojici poduzetnika koji uzgajaju goveda te sređivanje bespovratnih potpora za kninske poduzetnike, prijatelje i rođake Josipe Rimac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI