Sindikati nezadovoljni: Država je inscenirala je stečajni postupak i prodala Dalmacijavino u bescjenje

FOTO: Pixsell

Trgovački sud u Splitu odlučio je u ponedjeljak u stečajnom postupku Dalmacijavina namiriti Republiku Hrvatsku kao razlučnog vjerovnika s oko 13,2 milijun kuna, objavljeno je na e-Oglasnoj ploči sudova.

Kako je navedeno u rješenju kojeg je potpisao stečajni sudac Velimir Vuković preostali iznos iz stečajne mase od oko 40,3 milijuna kuna uplati će se na račun stečajnog dužnika, to jest tvrtke Dalmacijavino d.d. za namirenje ostalih obveza stečaja.

Na ročištu 4. rujna ove godine, stečajni sudac Vuković je rekao kako je sasvim izvjesno da radnici vjerovnici iz prvog isplatnog reda, čija je tražbina oko 64 milijuna kuna, neće biti namireni zbog nedostatka sredstava s obzirom na to da se prema odredbama stečajnog zakona prije namirena stečajnih vjerovnika podmiruju obveze stečajne mase, a račun Dalmacijavina u blokadi jer je trenutni gubitak veći od 84 milijuna kuna.

Predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović izrazila je nakon tog ročišta nezadovoljstvo takvim prijedlogom razdiobe stečajne mase te tvrtke jer njome, kako je rekla, radnici kao stečajni vjerovnici ostaju “golih ruku”, a država o njima ne brine.

“Nakon što stečajni sudac donese rješenje o ovakvoj razdiobi sredstava stečajne mase Dalmacijavina mi ćemo se žaliti – bude li potrebno i europskim sudovima jer znamo da smo u pravu i da nas država mora obeštetiti”, poručila je Stipović.



Po njezinim riječima Republika Hrvatska, kao razlučni vjerovnik, inscenirala je stečajni postupak i prodala Dalmacijavino u bescjenje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI