SIN MIRE BAREŠIĆA PREMINUO U 33. GODINI: Uvijek branio svog oca

Foto: Ilustracija/Pexels

Preminuo je U 33-oj godini Ivan Viktor Barešić, sin Mire Barešića, kontroverznog hrvatskog političkog emigranta koji je velik dio života proveo izvan domovine.

Poznat je po sudjelovanju u pokušaju otmice i ubojstva veleposlanika SFRJ u Švedskoj, Vladimira Rolovića zbog kojeg je u Švedskoj osuđen na doživotni zatvor.

Osim toga, njegov otac bio je svjetski prvak u taekwondou. Nakon uspostave višestranačja vratio se u Hrvatsku. Pod sumnjivim okolnostima poginuo je 1991. godine u Domovinskom ratu, u diverzantskoj akciji kod Miranja Donjih.


Tijekom godina je Barešićeva smrt postala predmetom raznih tumačenja i brojnih teorija, najčešće vezanih uz to da je mučki likvidiran od strane bivših agenata jugoslavenskih službi sigurnosti koji su se u međuvremenu prešli na hrvatsku stranu, odnosno od strane bivših političkih emigranata koji su se bojali da će ih Barešić raskrinkati kao doušnike.

Po Barešiću je nazvano nekoliko ulica u hrvatskim gradovima, a na 25. obljetnicu pogibije mu je 2016. podignut spomenik u mjestu Drage kraj Pakoštane.Mislav Paradžik i Viktor Barešić pod zemlju, a Saša Perković na Pantovčak, Karlo Ressler u Bruxelles, Branko Hrvatin u Vrhovni sud…
Tako je to u (njihovoj) Hrvatskoj, skrojenoj po Tuđmanovoj komunističkoj mjeri.
Ivan Viktor Barešić, počivao u Miru Božjem.
Iskrena sućut obitelji”, napisao je osnivač HSP-a Dobroslav Paraga na svom Facebook profilu.

Njegov sin Ivan Viktor Barešić često je u javnosti progovarao o životu svog oca i njegovom ubojstvu.

Tvrdio je kako njegov otac nikada nije imao namjeru ubiti ambasadora. “Mislim da je bio prisiljen tako reagirati. Moja otac nije bio u toj akciji s namjerom da ikoga ubije, čak nije imao ni pištolj. Oni su htjeli oteti tog čovjeka, ali došlo je do međusobnog naguravanja i Rolovićev pištolj je opalio nekoliko puta. Smatram da ga je moj otac upucao u samoobrani”, rekao je jednom prilikom Barešić.

Kada je riječ u ubojstvu njegova oca, uvijek je smatrao da je riječ o uroti pod zaštitom države te da se pravi nalogodavci štite.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI