SIGURNOSNI SUSTAV CURI VEĆ GODINAMA: Uvijek kada se mislilo da će HDZ-ovci biti osuđeni, dokazi protiv njih čudom su nestajali

Premda se na trenutak činilo da će afera čija je glavna protagonistica bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac pasti u zaborav, istraga se proširila, a priča oko Rimac iz dana u dan poprima sve zanimljivije obrise. No, svaki djelić nove priče naslućuje da Rimac u koruptivnim radnjama nije sudjelovala sama, stječe se dojam da je iza nje sve vrijeme stajao netko veći, a najneugodniji krak priče svakako je onaj koji vodi do samog vrha Vlade, pa i HDZ-a. Cijeli je niz raznih savjetnika ministara, njihovih pomoćnika i drugih nižerangiranih kadrova umočio prste u ovaj neukusni pekmez, a za to vrijeme ministri, pa i sam premijer Plenković, sliježu ramenima kao da se to njih ne tiče, pozivajući se na onu “neka institucije rade svoj posao”. Javna je tajna da institucije nerijetko svoj posao rade po naputku stranke koja je u tom trenutku na vlasti pa sve manje građana vjeruje u njihovu neovisnost.

A da je doista nešto čudno u radu tijela koja prate slučaj Rimac nagađa se još od početka istrage, posljednji detalj koji bode oči fotografije su objavljene u Nacionalu, iz kojih proizlazi da uređaju instaliranom u automobil Josipe Rimac nedostaje ključni dio. Riječ je o aparatu kupljenom u Italiji za 80 tisuća eura s baterijom koja traje čak pola godine, no k’o za vraga, nestala je memorijska kartica na kojoj su snimljeni svi razgovori ministara uključenih u aferu koja potresa državu.

Neuništiva hobotnica

Nije nepoznanica da je Josipa Rimac u prijateljskim odnosima s ministricom Marijom Vučković, preko čijeg se resora pogodovalo poduzetniku Anti Sladiću. U tim radnjama sudjelovala je pomoćnica ministrice poljoprivrede Ružica Njavro, a i suradnica donedavnog ministra gospodarstva Darka Horvata pala je u aferi s bivšom kninskom gradonačelnicom. Krak afere vodio je i do Tomislava Ćorića, problematizirala se njegova uloga u slučaju “Vjetroelektrane”. Tu je i ministar Mario Banožić koji je u prošloj vladi bio izravno nadređen Josipi Rimac, a s njom su surađivali i kadrovi iz ministarstva Tome Medveda, ali i bivša ministrica Gabrijela Žalac. Sva ta imena suradnika ne moraju značiti da su ministri izravno involvirani u aferu s Josipom Rimac, no s druge strane, nije ugodno znati da ministarstvima upravljaju ljudi koji nemaju pojma što se događa oko njih u sektorima za koje su odgovorni. Jednako tako, nije ugodno znati ni to da mjere praćenja pucaju baš onda kada se istraga približi nekom većem, a to se dogodilo i u ovom slučaju.

“Mjere praćenja pukle su kad se počelo pojavljivati ime jedne važnije osobe pa se onda sve podijelilo novinarima”, izjavio je prije nekoliko tjedana predsjednik Zoran Milanović, komentirajući naprasno pucanje istrage o Josipi Rimac i njezinim “poslovnim partnerima”. Tim se riječima Milanović zapravo složio s Plenkovićem kojega je kontaminacija istrage uistinu iživcirala pa je svoje nezadovoljstvo podijelio s predstavnicima medija, otvoreno aludirajući na one koji su detalje istrage pustili u javnost. “To je moglo izaći iz DORH-a ili policije, sigurno nije iz knjižnice. To je katastrofa, moraju pronaći tko je to”, rekao je Plenković. No, s druge strane, i Milanović i Plenković kao predstavnici vlasti, koji su uz ostalo odgovorni za funkcioniranje sustava i institucija, pa i pravosuđa, složili su se oko toga da sustav ne funkcionira.Nefunkcionalni ministar

S druge strane, na čelu tog policijskog sustava koji evidentno ne funkcionira sjedi Davor Božinović, Plenkovićeva desna ruka. Plenković se čudom čudio curenju informacija iz policije i Državnog odvjetništva, a za to vrijeme njegov donedavni ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković slučajno se u podrumu jednog zagrebačkog restorana sreo s Ratkom Mačekom. I uistinu, premijer nije daleko od istine kada konstatira da je sustav truo, međutim, taj je sustav jednim dijelom plod njegove vlasti. Korupcija unutar institucija nije istrijebljena iako se takav scenarij najavljivao, kriminal na državnoj razini u Plenkovićevoj je nadležnosti. On možda doista nema ništa s onime što se stavlja na teret Josipi Rimac, međutim, uz njegov blagoslov ona je dovedena na poziciju državne tajnice pa je time dijelom odgovoran za njezino postupanje. Uz to, jasno je da, kada govorimo o pucanju istraga, ali i nestajanju važnih dokaza, ovaj posljednji slučaj nije iznimka.

Problematična sutkinja

Tako je, primjerice, kontaminirana istraga o ustavnoj sutkinji Slavici Banić koju je USKOK stavio pod mjere tajnog nadzora kako bi istražio njezine intenzivne kontakte sa Zdravkom Mamićem i njemu bliskim osobama koje su pokušavale na Ustavnom sudu srušiti dijelove Zakona o sportu. Mjere su provaljene i u slučaju tajnog praćenja Franje Varge i Blaža Curića, inače vozača tadašnjeg ministra Tomislava Tolušića. O pucanju mjera dosta se govorilo 2015. godine, kada su HDZ-ovci Miroslav Tuđman i Tomislav Čuljak, kao članovi saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, u Operativno-tehničkom centru provjeravali jesu li prisluškivana njihova dva mobitela, ali i mobiteli Milana Bandića i Milijana Brkića. Bandić je inače baš u to vrijeme i bio pod mjerama. Osim toga, u Brkićevoj aferi SMS u ključnom trenutku nestali su spisi iz DORH-a, koji su naknadno pronađeni pa je objašnjeno kako su se zagubili tijekom seljenja, no bez obzira na razlog njihova nestanka, dojam nije dobar.

Dojam nije dobar ni u slučaju Rimac, dapače, čini se da je istraga koja se vodila oko bivše kninske gradonačelnice pukla u trenutku kada se došlo blizu Plenkovićevim ministrima, ali i njemu samome, jer ne treba zaboraviti da se na popisu svjedoka nalazi njegova bliska suradnica Tena Mišetić. Sređivanje ispita, sređivanje uvjeta za zakup šumskog zemljišta, potpore, skuplje cijene otkupa struje, sve su to aktivnosti u koje je Rimac uplela suradnike, ponegdje i najbliže suradnike ministara kako u prošloj, tako i u sadašnjoj vladi premijera Plenkovića. USKOK-ovom istragom kompromitirana su ministarstva gospodarstva, zaštite okoliša, poljoprivrede i branitelja, u svim tim sektorima Rimac je, prema USKOK-u imala pomagače, a istraga još traje te je pitanje što nas čeka u idućim tjednima i mjesecima.

Padaju glave

Ovih je dana pala prva smjena zbog korupcijske afere u novoj Plenkovićevoj vladi. Na zatvorenoj sjednici bez funkcije je ostao Domagoj Validžić, pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića. Validžića se tereti da je u suradnji s Rimac, a na štetu državnog proračuna, sređivao višu cijenu otkupa struje za privatnu tvrtku. Time je i posljednje proširenje istrage pretvoreno u prvi poraz nove Plenkovićeve vlade.

Pola administracije bilo je umočeno u koruptivnu mrežu Josipe Rimac, a nije nemoguće da je ona bila tek jedna osoba koja je rutinski odrađivala stvari po vrhu vlasti te je samo imala nesreću da bude uhvaćena. Ima li ikakve odgovornosti Marije Vučković, Tomislava Ćorića, Darka Horvata i drugih ministara, pitanje je na koje odgovor možda nikada nećemo ni saznati jer je, eto, sasvim slučajno nestao onaj dio snimke u kojem Rimac komunicira s ministrima. U zemlji apsurda više nas ništa ne može iznenaditi, možda ponajviše iznenađuje narod koji u tako servirane priče vjeruje svih ovih godina.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI