SENDVIČI GOSPOĐE MILANOVIĆ! Koliko zaista koštaju obroci koje savjetuje školarcima?

Foto: Cropix

Iz Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na čijem je čelu doktorica Sanja Musić Milanović ovih su dana preporučili sendviče koje bi školarci u domaćim školama trebali konzumirati.

Tako se u preporukama prve dame navodi integralni ili proteinski sendvič, fishburger, tunjevina u graham pecivu te brojni drugi ukusni, ali i zdravi sendviči koji bi školarcima trebali poslužiti kao užina. Dobro upućeni svjedoče kako se gospođa Milanović u zadnje vrijeme posebno angažirala po pitanju promocije zdravog načina života te kažu kako će na taj način koristiti svoju poziciju prve dame, želeći iskoristiti svoj utjecaj na medije pa je shodno tome prije nekoliko dana medije preplavila kampanja “Nema maženja bez paženja”, u kojoj se mlade upozorava na važnost zaštite tijekom spolnih odnosa.

Da je doktorici Musić Milanović zdrava prehrana važna ona sama u više je navrata dala do znanja, a potvrđuju to i zdravi sendviči koji se sugeriraju školarcima. Ukoliko svojim školarcima poželite spraviti tortilja sendvič, tada posegnite za integralnim tortiljama, u njih valja dodati pileća prsa, grčki jogurt i mozzarelu. No, bez povrća nema zdrave prehrane pa je tako dobro ovakav sendvič obogatiti mini rajčicom i zelenom salatom, a da biste kupili sve te sastojke ukoliko kupujete po kilogram namirnica biti će vam potrebno stotinjak kuna, međutim, jasno je kako ćete to moći rasporediti na više dana, ali i na više sendviča.

Nešto povoljnije proći ćete ukoliko se odlučite na đački integralni sendvič koji se sastoji od graham peciva, pureće šunke i povrća. Integralna tjestenina (½ šalice sirove tjestenine ili 1½  šalica kuhane ), pršut ili  šunka (30 g), kuhani kukuruz (2 žlice), paprika crvena i zelena, rajčica, maslinovo ulje (1 žlica), bučine sjemenke, bosiljak, sastojci su to koji su vam potrebni za integralnu salatu s tjesteninom za koju će vam trebati također stotinjak kuna, a podosta novca trebati će vam i za salatu sa heljdom, grahom i feta sirom. ”Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja opcija je priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan. Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane”, savjetuje se na stranicama Zavoda. I dok se tako savjeti dijele, u osnovnim školama djeca uglavnom konzumiraju pekarske proizvode, paniranu ribu i “obični” bijeli kruh.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI