Sedak o sukobu Milanovića i udruge Babe: Iznio jednu zanimljivu činjenicu i zbog čega je sukob izbio

Već danima traje sukob predsjednika Zorana Milanovića i udruge Babe oko seksualnog nasilja, a sve je krenulo komentarom predsjednika oko spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj na koji su reagirali iz udruge.

Predsjednik je, podsjetimo, izjavio kako postoji razlika kod seksualnog uznemiravanja glumica i ostalih žena.

“Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bih se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice na Akademiji, to je problem. Jer znamo kako se napreduje u tim sustavima, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjeti nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, godinama kinji i maltretira” rekao je tada.

Iz udruge Babe reagirali su kratkim priopćenjem u kojem je pisalo: “Predsjedniče, sram vas bilo” te su tražili javnu ispriku Milanovića. Na tome nije stalo, već im je odgovorio u svom stilu.

“Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E…Predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame… Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog”, poručio je.



Potom su iz udruge izjavili kako smatraju svojom dužnošću reagirati na javno omalovažavanje i obeshrabrivanje žrtava seksualnog nasilja, ali nemaju namjeru upuštati se u rasprave koje trivilaziraju tu temu.

“Trivijalnu raspravu započele su logičarke iz udruge B.a.B.e., a da ih nitko nije ni spomenuo, niti p(r)ozvao. I sada se odjednom ograđuju, neće se upuštati u rasprave nego će i dalje predano djelovati kao punomoćnici Ume Thurman i braniti čast ostalih ‘zvijezda’”, odgovorio im je zatim Milanović.

Komunikolog Kristijan Sedak ističe kako je kod Zorana Milanovića već postala uobičajena praksa ovakvog zauzimanja medijskog prostora s tim frontalnim sudarima s pojedinim drugim javnim osobama.

“Što god ga iritira kod njih, on to spomene, a s druge strane vrlo dobro analitički tome pristupa pa često izgovori nešto što velika većina misli. S njim je inače dosta teško polemizirati i dosta ljudi gubi volju. Vidimo da su Babe pokušale odustati od toga. On je dosta i obrazovan i načitan, ali i vrlo ciničan, dovitljiv. Teško ga je iznenaditi, a s druge strane te njegove reakcije često budu neprimjerene, pa je ovo sad samo nastavak nekakvih ranijih sukoba. Rekao bih od prije nekoliko mjeseci kad je krenulo s narikačama”, kako nam objašnjava.

Dodaje kako je problem zlo koje očito postoji u akademskim krugovima i “ako se ne iskorijeni sa sveučilišta pitam se koji će roditelj lako pustiti svoje dijete na studiranje”. Naglašava kako ovo nije samo politička borba nego je stvarno zlo koje treba osuditi.

‘Milanović je iziritran temama o pravima žena’
Ono što se može, kako dalje navodi, dugo pratiti kod Milanovića je trajna iritacija prema bilo kakvom spominjanju prava žena.

“Neke neprovjerene platforme su iznosile neke vijesti iz njegovog privatnog života pa onda je tu bilo i nešto sa saborskom zastupnicom HDZ-a, pa o premlaćivanju žene i tako dalje. To se sve okarakteriziralo kao pokušaj paraobavještajnog podzemlja. Vjerujem da je vrlo iziritiran takvim temama općenito, temama o pravima žena. Ako se dobro sjećam, on je bio protiv Istanbulske konvencije, onda su bile narikače, pa se krenulo sa pravobraniteljicom i tako dalje”.

Zanimljivo mu je, kako govori, da jedan Dragan Markovina koji je iz akademskih krugova, a koji je i kolumnist Telegrama i najviše se bavi ovom temom, sada ne promovira neku građansku misao, a inače ima društveno-političke komentare.

“Zašto se ne oglašavaju te neoliberalne opcije. Navodno je Drago Roksandić prijatelj Ive Josipovića, mentor Dragana Markovine, pa čudi me da se nisu ogradili, da nisu napali. Pitam se kako bi to izgledalo da je ovo priča o nekakvom HDZ-ovcu, Hrvatini, branitelju, kako bi onda reagirali”, poručuje.

Dodaje kako Babe ne dozvoljavaju drugačije mišljenje, kako je rekao predsjednik Milanović, “ali zanimljivo je da mu to nije smetalo kao što ni njima nije smetao njegov karakter i način komunikacije dok su puhali u isti rog”, zaključuje.

Sukob s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova
Milanović je napao i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnja Ljubićič koja mu je uputila kiritiku. “Smatram da bi javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito predsjednika Republike, trebali upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja…”.

“Nakon dva dana kalkuliranja i vaganja, oglasila se i takozvana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, poznata po tome da je uplovila u drugi mandat neposredno prije zadnjih parlamentarnih izbora. Isto tako je uplovila i u prvi mandat, 2011., u kojem za nju, odnosno od nje nitko ništa čuo nije. Priopćenje koje je potpisala produhovljeno je poput obrasca za poreznu prijavu, odnosno preuzeto (downloadano) s neke od stranica nekog aktiva neke od udruga”, odgovorio je Milanović.

Sedak navodi kako je ovo isto nastavak sukoba od ranije, kontinuitet polemike.

“Moraju se naravno znati pozicije. Poziciju Zorana Milanovića znamo, a pravobraniteljica je jedna od čitavog niza specifičnih pravobranitelja koje imenuje Sabor i koji podnose izvješće Saboru, znamo tko ima većinu, pa onda su tu već na neki način predodređene pozicije. Postavlja se pitanje trebamo li imati taj cijeli niz specijaliziranih pravobranitelja ili bi mogli ojačati Ured pučkog pravobranitelja i integrirati te sve pravobranitelje u jednu instituciju”, smatra.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI