SDP ČEKAJU VELIKE PROMJENE: Želi li spasiti posrnulu stranku, Peđa Grbin morat će napraviti nekoliko stvari, no jedna od njih je KLJUČNA

Photo: Boris Scitar/Vecernji list

U subotu 3.listopada, SDP je izabrao novog predsjednika stranke. Dužnost četvrtog predsjednika nakon Ivice Račana, Zorana Milanovića te Davora Bernardića obnašat će Peđa Grbin, koji je na izborima osvojio 65 posto glasova. No, pred Velim Jožem, kako mu se tepa, velik je posao. Rejting stranke posljednjih je mjeseci drastično pao, a prije samog dojma prema van, prvo valja pomesti pred svojim pragom, odnosno srediti duboko narušene odnose u stranci. Što čeka Peđu Grbina u narednim mjesecima te kakvom se politikom SDP treba voditi kako bi ojačao svoj rejting, upitali smo prof. dr. sc. Anđelka Milardovića.

“Prije sedam dana, nakon prvog kruga izbora, predvidio sam mogućnost pobjede Velog Jože. Bila je vrlo velika razlika u dobivenim glasovima u prvom krugu, a to je za drugi krug bilo nedostatno za Grbinovog protukandidata, Željka Kolara. Da je to bilo 40-42, onda bi tu bilo pripetavanja i nadmetanja, ali ovako je već u prvom krugu sve bilo riješeno. Ali eto, trebao se odigrati drugi krug”, rekao nam je profesor Milardović, istaknuvši kako je novoizabrani predsjednik “dobra opcija za SDP“.

Na pitanje koju politiku Peđa Grbin treba sada voditi da bi se stranci vratilo koliko-toliko dobar rejting, Milardović smatra da se prije svega treba redefinirati politički identitet socijaldemokracije u Hrvatskoj.

“Da bi se došlo do dizanja rejtinga, bilo bi uputno da Grbin kao novi lider SDP-a prvo pokuša redefinirati politički identitet SDP-a, postaviti temeljno pitanje u socijaldemokratskoj politici, a to je što socijaldemokracija danas jest u Europi i u svijetu, odnosno u Hrvatskoj”, objašnjava Milardović koji smatra da je to pitanje identiteta izuzetno važno.

“Radi se o krizi identiteta na globalnoj razini. Da to ne ostane samo na površini, riječ je o promjeni društvene paradigme i društvenih forma, jer je socijaldemokracija dijete industrijskog društva, kojeg praktički više nema. Mi živimo u globalnom informacijskom društvu gdje je došlo do transformacije društvene strukture, aktera političkih stranaka, te sustava vrijednosti. Kad je riječ o socijaldemokraciji ciljnih skupina, postavlja se i potpitanje pod pitanjem broj jedan, a to je koje ciljne skupine u tom političkom djelovanju SDP zastupa. Oni moraju definirati ciljne skupine. Prvo identitete, pa onda ciljne skupine u sklopu društva 21.stoljeća”, rekao je Milardović u razgovoru za naš portal.



“Imamo posao sa dvije socijaldemokracije – s tradicionalnom socijaldemokracijom rođenom sredinom 19. stoljeća u sklopu konfliktnih linija rada i kapitala, industrijskog društva. Dakle, njega više nema, nego u postmoderno doba imamo posla s globalnim informacijskim društvom gdje se struktura jako razlikuje od struktura industrijskog društva, i onda radni slojevi nisu isti radni slojevi. Pa nije radni sloj sredine 19. stoljeća i početka 21. stoljeća isti. Došlo je do promjene društvene paradigme, okvira u kojem je rođena tradicionalna socijaldemokracija i ta tranzicija iz tradicionalne u paradigmu druge moderne iznjedrila je globalno informacijsko društvo, potpuno novu formu i sadržaj društva.”

Tek nakon što se riješe ključna pitanja, na redu je rješavanje duboko narušenih unutarstranačkih odnosa.

“Sljedeći korak je po meni unutarnja konsolidacija stranke i otklanjanje konfliktnih linija, koje po meni urušavaju tu stranku. Sljedeći korak je izrada programa koji bi bio kompatibilan potrebama hrvatskog društva. To je političko djelovanje u nekoliko koraka. Sve skupa je lakše, no najteže će biti Grbinu, ne samo njemu, nego i kompletnoj socijaldemokraciji na globalnoj razini s novim identitetom. Identitetski problem je problem broj jedan”, zaključuje Milardović.

Smatra da je sve drugo lakše riješiti ako se riješi identitetski problem, ali Milardović napominje da će se teško riješiti jer na globalnoj razini, to nije pošlo za rukom niti jednoj pojedinačnoj socijaldemokraciji.

“Ali valja pokušati, jer ako ne pokušaju i ako se ne konsolidiraju iznutra, oni će naprosto nestati s političke scene kao artefakt 20. stoljeća, a na njihovo mjesto mogu stupiti moderniji ljevičari, iz platforme Možemo! Prvi veliki test hrvatske socijaldemokracije su lokalni izbori”, mišljenja je prof. dr. sc. Anđelko Milardović.

Milardović smatra da Peđa Grbin može biti dostojan protivnik Andreju Plenkoviću.

“Ako sve ovo realizira, mislim da Grbin može biti ozbiljan kandidat za premijera. Kako bi se reklo, on ima ‘mota’ za politiku. Prvo, obrazovan je, a pristojan je, ako treba i prljav i polemičan. Jedan tip mekog identiteta, ali to ne znači ako je netko mekog identiteta da je lošiji od nekoga tko je tvrdog i agresivnog identiteta. U svakom slučaju velik posao čeka Velog Jožu”, zaključuje prof. dr. sc. Anđelko Milardović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI