RUŽA OTKRILA PROBLEM O KOJEM SE ŠUTI: Na udaru korone posao na koji su svi zaboravili! Mislite li da je samo ugostiteljstvo u problemu?

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I dok je hrvatska poljoprivreda ove godine čak zabilježila rast, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, ona europska našla se na udaru. Naime, zbog pandemije koronavirusa, pojavio se manjak radne snage u tom sektoru. O tom pitanju raspravio je i Europski parlament.

Naime, zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić, sudjelovala je u glasovanju u Odboru za poljoprivredu (AGRI), te je tom prilikom usvojeno mišljenje za koje je bila izvjestiteljica za AGRI – Mišljenje o utjecaju pravila EU-a na slobodno kretanje radnika i usluga: mobilnost radne snage unutar EU-a kao sredstvo za usklađivanje potreba i vještina na tržištu rada.

“Prema procjenama, u Europskoj se uniji svake godine zaposli oko 800.000 do čak milijun sezonskih radnika, uglavnom u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Kriza prouzročena koronavirusom pokazala je da je hitno potrebno osigurati autonomiju hranom te na taj način očuvati i otvoriti radna mjesta u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Restriktivne nacionalne mjere i ograničenja slobodnog kretanja radnika povezana s COVID-19 krizom prouzročili su poteškoće sezonskim radnicima pri prijelazu unutarnje granice kako bi stigli u zemlju odredišta, što je paraliziralo dio poljoprivrednog sektora”, tvrdi Tomašić.

Tomašić u izvješću naglašava hitnu potrebu pravnog okvira za veću usredotočenost na provedbu i izvršenje radnog prava, između ostalog u pogledu prava iz radnog odnosa i socijalnog osiguranja – boljim usmjeravanjem sredstava EU-a poduprla bi se mobilnost radnika, čime bi se omogućilo bolje korištenje raspoloživih informacija te poboljšalo prikupljanje i uporaba podataka o tokovima mobilnosti radne snage i neravnoteže na tržištu rada.



Obiteljski radnici u Europi i dalje predstavljaju veliku većinu radne snage u poljoprivredi“, tvrdi ova europarlamentarka pa ističe nedovoljnu generacijsku obnovu kao jedan od većih izazova s kojima se suočava sektor poljoprivrede diljem EU-a, zbog čega je u tom sektoru iz godine u godinu sve manje poljoprivrednika.

“Tehnološke inovacije istaknute su kao pokretač strukturnih promjena na poljoprivrednim gospodarstvima i tržištu rada u poljoprivredi. Mnoga gospodarstva diljem Europe nisu dovoljno pripremljena za primjenu tehnoloških inovacija i to se značajno razlikuje između država članica, što treba mijenjati”, govori.

“Očuvanje radnih mjesta u poljoprivredi ima ključnu ulogu u očuvanju ruralnih gospodarstava”, zaključila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI