Renato Petek: Je li Milanović znao tko je sve bio u ‘Klubu’ na dan primopredaje mita?

Tomislav Kristo/Cropix

Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba gostovao je u programu N1 i komentirao, između ostaloga, i aferu Janaf.

Afera Janaf dobiva drugu dimenziju, a kako je objavio tjednik Nacional, među okupljenima u zgradi Janafa, u kojoj se 8.11. lani navodno odvijala i primopredaja gotovo dva milijuna kuna mita, bilo je niz poznatih osoba, među kojima – po pisanju tjednika – i suprug bivše predsjednice Kolinde GrabarKitarovićJakov Kitarović.

“Sada je ovo nova dimenzija i ti detalji koje saznajemo svaki dan sve više postaju interesantni za javnost. Naravno da je interesantno da je Jakov Kitarović bio prisutan tog dana, ali je nejasno je li bio prisutan na samoj primopredaji, to nam je još uvijek nedostupno. Javnost se zabavlja podacima koji izlaze i koji su nam dostupni, a bez obzira na to podsjetit ću da smo svjedočili i spektakularnijim situacijama, uhićenijima i aferama, koje nisu rezultirale osudama. Kao da neuspješno odrađujemo posao”, rekao je Renato Petek.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da se treba odmah uhititi nekoga tko ima dva milijuna kuna mita, Petek je rekao da se može zaključiti da je Milanović vjerojatno znao tko se sve nalazio u Klubu u tom trenutku.

“Sada kad se gleda izjava u ovom svjetlu, možemo doći do zaključka da je predsjednik očito znao, sam je rekao da je ručao s jednim od glavnih osumnjičenika istrage, gospodinom Kovačevićem. I gospodin Kitarović je imao pratnju, Milanović također i na istim mjestima su se susretali ljudi koji su pratili njih i koji su pratili cijelu aferu. Postojale su indicije da je bivša predsjednica bila praćena u nekim mjerama i bila je ljuta što nije za njih znala. Političar ne bi trebao biti informiran o tome da se nalazi s nekim koga se prati, jer ta osoba niti je osumnjičena niti postoji dovoljan broj dokaza da se pokrene uhićenje, a kamoli da je osuđena za nešto”, rekao je Petek.



Zastupnik u zagrebačkoj Skupštini rekao je da se ni od pritvaranja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nije promijenilo ništa i da je to ono što žalosti te zbog čega se dolazi do zaključka da se država slabo bori protiv korupcije. “Često znam reći da je najefikasnija borba protiv korumpiranih političara izlazak na izbore. Niti jedan proces do sada koji je pokrenut protiv nekog političara nije završio u četiri godine, a tada građani mogu izaći na izbore i smijeniti nekoga političara i maknuti ga sa scene”, rekao je Petek.

Spominjući velike akcije uhićenja, koje su se događale u Hrvatskoj u proteklim godinama, Petek je rekao da još nismo došli do situacije da je neka osoba osuđena za korupciju, odnosno da se došlo do kraja bilo kojeg procesa. “To je ono što ljuti građane, što ih drži rezigniranima. Izbori su jedino efikasno sredstvo borbe protiv korumpiranih političara”, ponovio je Petek za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI