Raspudić: Ovakvo udomljavanje djeteta kod istospolnih parove je demokratski deficit; Bulj upozorio na tempiranu bombu na hrvatskoj granici

Mostovi zastupnici Miro Bulj i Nino Raspudić poručili su u srijedu kako Hrvatski sabor na svoj dnevni red treba staviti problem migrantske krize, odnosno ilegalnih migranata.

Ljudi u Dalmatinskoj zagori, na granici sa BiH, su ugroženi, a migranti sve agresivniji, kazao je Bulj, dok Raspudić ističe da je potrebna tematska sjednica Sabora o migrantskoj krizi zbog „vrlo opasne situacije u Unsko-sanskom kantonu“ gdje je između 20 i 30 tisuća ilegalnih migranata, “što je tempirana bomba na granici Hrvatske”.

Raspudić je to kazao u slobodnom govoru, u kojem je ustvrdio da je demokratski deficit najveći uzrok kriza koje potresaju EU.

Sve više odluka o našim životima donose tijela koje nitko nije izravno izabrao i nikome izravno ne dogovaraju, kazao je, te kao primjer naveo Nacionalni stožer civilne zaštite čije odluke, ističe, drastično utječu na živote ljudi. Malogranični prijelazi u dolini Neretve i u Aržanu su zatvoreni zbog pandemije, što silno otežava život tamošnjih ljudi, istovremeno, migranti puno lakše prelaze granicu nego hrvatski državljani s jedne i druge strane, rekao je Raspudić.

Zapitao se pritom trebamo li proglasiti izvanredno stanje, “potegnuti” članak 17. Ustava pa da Stožer dobije utemeljenje ili napraviti novi zakon u kojem će biti popis mjera koje Stožer ili Vlada mogu donositi u slučajevima pandemija.



Ne vidimo demokratski deficit u radu Stožera

Branko Bačić (HDZ) ne dijeli njegova razmišljanja. “Niti vidimo, niti prepoznajemo demokratski deficit u radu Stožera, jer kad bi postojao i kad bi ga prepoznali, bili bi prvi koji bi pokrenuli zakonske izmjene za njegovo otklanjanje”, rekao je šef HDZ-ova Kluba.

Referirao se i na spominjanje članka 17. Ustava. “Nismo nikada tvrdili da bi bilo protuustavno donošenje odluke iz tog članka, na što se često puta poziva oporba pa i predsjednik države, već smo tvrdili i tvrdimo da je najefikasnija mjera suzbijanje epidemije omogućavanje stručnom tijelu, kao što je Stožer, da propisuje mjere za suzbijanje epidemije”, rekao je Bačić.

Opetovao je kako se Hrvatska ne bi mogla efikasno braniti od epidemija koronavirusa, ako bi odluke o njenom suzbijanju Sabor donosio dvotrećinskom većinom kako je propisano člankom 17. Ustava.

Stoga smo se odlučili na model koji je utemeljen na članku 16. Ustava, kojim je propisano da Stožer propisuje mjere uz nadzor Vlade, rekao je Bačić dodavši da nitko od dana proglašenja epidemije nije priječio oporbi da predloži odluku iz članka 17. koju bi Sabor raspravio. “Zanima me bi li Sabor dvotrećinskom većinom odlučivao o radu tržnica, broju uzvanika na svadbi”, rekao je Bačić.

Ustavni sud se bavi ‘zakonodavnim aktivizmom’

Kao “najnoviji, drastičan primjer” demokratskog deficita, Raspudić je naveo i vijest da je istospolni par, koji ima registrirano partnerstvo, udomio dijete.

Zakon o udomljavanju nije promijenjen, nego je Ustavni sud svojom intervencijom preuzeo dio posla koji ima Sabor, Sud izlazi iz svojih okvira, bavi se onim što se naziva zakonodavni aktivizam, rekao je zastupnik.

Pozvao je da se u Saboru raspravi Zakon o udomljavanju i da se promijeni, odnosno da se u njemu navede eksplicitano pravo istospolnih prava na udomljavanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI