RADIMIR ČAČIĆ ZAHTJEVA PRIJAVE: Optuženi da bez posla ostaje 200 ljudi!

screenshot

U pilani Požgaj iz Velikog Bukovca krenula su otpuštanja jer su zbog kriterija Hrvatskih šuma ostali bez drvne građe.

Na takva nemile događaje osvrnuo se i župan Radimir Čačić

“Hrvatske šume su sramota ove države. Hrvatske šume, otkad je ova uprava, osim što su neki završili u zatvoru pa su pušteni, kontinuirano idu suprotno od politike ove i prošle vlade, a politika je ‘jačaj final, dodanu vrijednost, smanjuj izvoz trupaca’. Rade obratno, profit im pada i sad su jednom od najvećih proizvođača finalnih proizvoda, to je naš “Požgaj”, ukinuli sve kvote. Zato ih je tužio, zbog nekorektnog poslovanja. Ta vrsta moći, ‘ja tebi ne dam’, natjerati jednu veliku tvrtku da otpušta 200 ljudi, da zatvara dvije od tri pilane, koje ne djeluju samo u ovoj županiji, to je sramotno ponašanje i mi ćemo tražiti odgovornost, a čini mi se da postoje i kaznene prijave”, rekao je župan Čačić.

Ovo dakako nije prvi put da se u hrvatskoj javnosti problematiziraju Hrvatske šume na čijem je čelu Krunoslav Jakupčić.

Podsjećamo, punio je medijske stupce u jeku uhićenja Josipe Rimac.



U NO Hrvatskih šuma svojedobno je u Milanovićevoj eri bio imenovan Mijo Prgomet, brat HDZ-ova predsjednika Gradske skupštine Drage Prgometa. Brat Mijo do ove je fotelje dogurao zahvaljujući prisnim odnosima s bivšim SDP-ovim ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom. Ujedno, Prgometovo ime stajalo je na popisu aferaša iz Hrvatskih šuma, ponajprije zbog priče vezane za natječaj o zakupu poslovnih prostora, ugostiteljskih objekata za odmor u vlasništvu Hrvatskih šuma budući da je jedan od poslova dobila tvrtka Krula u vlasništvu Prgometova susjeda. Radilo se o poslu najma 20 objekata u vlasništvu Hrvatskih šuma s oko 550 kreveta koji su navedenoj tvrtki iznajmljeni na period od 15 godina. Afera je ovo kojom su se svojedobno intenzivno bavili istražitelji, a u kontekstu te priče spoominjao se bivši Milanovićev ministar Tihomir Jakovina. Okolnosti su, naime, dovele do davanja u najam 136 apartmana, lugarnicu i pansione tvrtki Krune Tkalčevića, koja je nekim čudom osnovana niti mjesec dana prije objavljivanja natječaja. Tkalčević je pak susjed tadašnjeg člana NO Prgometa, koji je pak Jakovinin blizak prijatelj iz Slavonskog Broda.

U Jakovinino vrijeme na čelu Hrvatskih šuma bio je pak njegov prijatelj Ivan Pavelić. U Milanovićevo vrijeme uvelike se kadroviralo po Hrvatskim šumama. Tako je svojedobno od 16 podružnica Uprave šuma na njih 12 vodeću poziciju obnašao netko iz SDP-ovih redova, sve su to kadrovi koji su se fotelja domogli po političkoj liniji. Sumnje u namještanje kadroviranja sada se seli i na niže županijske i općinske razine.

U kontekstu afera i suspektnih kadroviranja spominjao se Dražen Dumančić nekadašnji voditelj Hrvatskih šuma u Požegi, a mediji su pak u to doba pisali i o njegovoj pravomoćnoj presudi za kazneno djelo protiv prava slobode i prava čovjeka zato što je ispred dječijeg vrtića izvadio pištolj uperivši ga u čovjeka. Spominjao se u neugodnom kontekstu i Pavelić u vrijeme dok je bio predsjednik Uprave Hrvatskih šuma pa se propitkivao njegov potencijalni sukob interesa. Naime, zagrebačka tvrtka Vertikala u kojoj je direktorica njegova supruga dugovala je karlovačkom DIP-u, istodobno je pak DIP bio u poslovno-partnerskom odnosu s Hrvatskim šumama.

U tom je razdoblju radi nestručnih kadroviranja iz Hrvatskih šuma propalo 140 kubika furnira. Premda Pavelić nije bio član niti jedne stranke, kumski je povezan s Jakovinom, ali i Igorom Dragovićem, a sami njegov izbor na čelnu poziciju u Hrvatskim šumama, iznenadio je poznavatelje prilika u toj tvrtki, jer riječ je o matematičaru koji nikada nije vodio veću firmu.

Hrvatske šume su u Jakovininom mandatu postale žarište afera i skandala pa je tako zbog sumnji u kriminal PU koprivničko-križevačka na obavijesni razgovor privela dvojicu poslovođa iz šumarije Kloštar Podravski. Osumnjičeni su za ilegalnu preprodaju 15-ak kubičnih metara drva. Mediji su prenijeli kako svjedoci terete i šefa proizvodnog odjela u Upravi šuma Koprivnica Đ. A., koji je prema njihovim tvrdnjama naređivao da se dio trupaca za daljnju prodaju podklasira te da je ta roba zatim završavala na jednom 20-ak kilometara udaljenom OPG-u u selu Čepelovec pored Đurđevca.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI