‘PROPJEVALA’ OSUMNJIČENA U SLUČAJU PETEK: Jedina prekinula šutnju i sve otkrila! ‘Upozorila sam na protuzakonite radnje’!

U aferi Janaf Državno odvjetništvo Republike Hrvatske predalo je Županijskom sudu u Zagrebu zahtjev za određivanje istražnog zatvora protiv 11 osoba povezanih s namještanjem niza natječaja tvrtki Elektrocentar Petek u vlasništvu prvo okrivljenog Kreše Peteka. Državno odvjetništvo smatra da bi oni ukoliko ostanu na slobodi mogli manipulirati dokazima i utjecati na svjedoke.

Kako neslužbeno doznajemo, devet osoba za koje je predložen istražni zatvora negiraju počinjenje kaznenih djela koja ima se stavljaju na teret te odbijaju odgovarati na bilo kakva pitanja. Ipak, dvije osobe odlučile su ukratko iznijeti svoju obranu pritom negirajući postojanje kaznene odgovornosti.

Jedna od njih je i desetokrivljena  referentica za pripremanje projekata javne nabave, Katarina Gašparac koju se povezuje s aferom vezanom uz projektiranje i rekonstrukciju Uređaja za pročišćivanje otpadnih voda Velike Gorice.

USKOK sumnjiči goričkog gradonačelnika da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Petekom dogovorio da tvrtka iz Ivanića dobije javni natječaj za izgradnju pročistača. Navodno je gradonačelnik Barišić od predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisaveca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi tvrtka prošla na natječaju i dobila posao, prema natječajnoj ponudi, vrijedan 148 milijuna kuna s PDV-om. Uz Katarinu Gašparac osumnjičena je i Mirjana Prodan.

Kako doznajemo, Katarina Gašparac je ispitana i negira postojanje kaznene odgovornosti. Unatoč tome, istražiteljima je otkrila kako je bila svjesna da u postupku javne nabave za VG Vodoopskrbu  ima protuzakonitih radnji koje je ona sam vršila po nalogu predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisavca. Kada ga je ona na to upozorila, on joj je odgovorio da je od sada više neće tražiti da poduzima nezakonite radnje. 



Navodno je zaprimala naloge Tomislava Jelisavca da u procesu javne nabave za projektiranje i rekonstrukciju Uređaja za pročišćivanje otpadnih voda objavi odgovore na pitanja koje su zainteresirane tvrtke postavljale u tom postupku, a napomenula je da ne zna tko je autor istih. Otkrila je kako je odgovore primala od Jelisavca i Mirjane Prodan u nekoliko navrata. Pritom je rekla kako se te odgovore nije usudila objaviti u Elektroničkom oglasniku javne nabave s obzirom da je znala da je to protuzakonito. Sadržaj odgovora koji je primala od navedenih odnosi se na tehničke specifikacije nabave za što nije stručna, pa nije ni mogla davati odgovore na ta pitanja. U EOJN se usudila objaviti jedino odgovore koje je zaprimala od društva SL Konzalt iz Slovenije, a s kojima je VG Vodopskrba  imala ugovor za pružanje takvih usluga i koje je odgovore dobivala putem elektroničke pošte.

O svemu je obavijestila i Renatu Horvat, također članicu Povjerenstva za provođenje postupka javne nabave i voditeljicu Odjela za Javnu nabavu. Međuostalim, saznajemo kako je o nezakonitim radnjama koje je Katarina Gašparac vršila na zahtjev  Tomislava Jelisavca saznanja imao i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Kako je rekla, Barišić njoj osobno nije davao naloge vezane uz ovaj konkretan postupak javne nabave.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI