PREMINUO BIVŠI MINISTAR ZDRAVKO SANČEVIĆ: Bio je nagrađivan brojnim odlikovanjima

Nekadašnji hrvatski ministar za iseljeništvo i počasni konzul Republike Hrvatske u Venezueli dr. Zdravko Sančević preminuo je u 91. godini života, objavila je u ponedjeljak Hrvatska matica iseljenika (HMI).

Sančević je živio u Venezueli od 1948. godine, a u Hrvatsku se vratio za vrijeme Domovinskog rata 1991. kao dragovoljac Zbora narodne garde i u njoj ostao do kraja devedesetih godina.

S liste za dijasporu izabran je za saborskog je zastupnika te je bio predsjednik saborskog Odbora za useljeništvo i član Hrvatsko-čileanske skupine prijateljstva.

Bio je veleposlanik Republike Hrvatske u BiH od 1992. do 1995. Sudjelovao je u radu Petrolejskog časnog bratstva. Od 1990. je obnašao je dužnost predsjednika Koordinacijskog odbora HDZ-a za Venezuelu i Južnu Ameriku. Bio je pukovnik Hrvatske vojske. Dokazao se kao blizak suradnik dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, iz čijih je ruku kasnije primio najviša odličja Republike Hrvatske. Odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom i Redom Ante Starčevića. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata. Također bio je predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta u Zagrebu.

Početkom 1990-ih obnašao je i dužnost ministra za iseljeništvo. Pod njegovim vodstvom započinje namjensko ustrojavanje i organiziranje Ministarstva iseljeništva. Zadaća je bila donošenje potrebne zakonske regulative o iseljeništvu, zatim diplomatska, gospodarska, kulturna i informativna povezanost Domovine s hrvatskim iseljeništvom. U ministarstvu se uspostavljaju odjeli za iseljeništvo i hrvatske manjine.



Rođen je u BiH, a s roditeljima je u Venezuelu stigao 1948. U toj je zemlji proveo najveći dio života, izgradivši karijeru znanstvenika i poduzetnika.

Završio je naftne studije u Sjedinjenim Državama, doktorirao na Središnjem venezuelanskom sveučilištu te utemeljio naftni odsjek Tehničkoga fakulteta na istom sveučilištu. Radio je u naftnoj industriji.

Bio je aktivan u iseljeničkom životu, sudjelovao u osnivanju Hrvatskoga narodnog vijeća, surađivao u časopisima “Studia Croatica” i “Hrvatska revija” te je autor znanstvenih djela, eseja i knjiga hrvatske tematike.

Nagrađen je brojnim venezuelanskim i hrvatskim odlikovanjima, među kojima i Redom kneza Branimira s ogrlicom i Redom Ante Starčevića. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI