POZADINA JE DUBLJA NEGO ŠTO MISLITE: U čije ime Milanović ratuje s Plenkovićem?

U sjeni dnevno-političkih prepucavanja između premijera Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića odvio se virutalni summit Inicijative triju mora, na kojem je sudjelovao šef hrvatske Vlade.

Premijer Plenković na tom je virtualnom druženju izrazio nadu da će suradnja zemalja sudionica osloboditi ogroman potencijal za rast, povezanost i prosperitet.

”Hrvatska vlada ostaje predana Inicijativi triju mora”, poručio je Plenković koji se u posljednjui čas odlučio za sudjelovanje na tom događaju na kojemu je kao hrvatski predstavnik trebao sudjelovati ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, dok se predsjednik Zoran Milanović od ranije oštro protivi ovoj Inicijativi pa i summitu na kojem nije želio sudjelovati.

Upućeni svjedoče kako Milanović odbija sudjelovanje na toj Inicijativi zato što je ignoriraju Rusi, a on je pak sklon njihovim vanjskopolitičkim smjernicama, za razliku od Plenkovića koji je sve bliži američkog politici, što uostalom potvrđuje i kroz sudjelovanje na navedenom summitu. Milanović je pak stava da Inicijativa živcira Njemačku, a da je Rusi ignoriraju.

“Protiv toga sam da Hrvatska da lipe za tu inicijativu, prije nego vidimo za što i kada”, rekao je Milanović, dodavši da Inicijativa nudi to da Hrvatska mora kupovati američki plin dok je on po svemu sudeći bliskiji ruskom, odnosno PPD-ovom plinu. Plenković je na summitu podsjetio kako je Hrvatska suosnivačica Inicijative te napomenuo da je važno jačati suradnju zemalja u području Jadrana, Baltika i Crnog mora čime će se ubrzati gospodarski oporavak i potaktnuti razvoj projekata u prometu, energetici i digitalizaciji. Znakovito je i to što je premijerovo sudjelovanje na summitu podržala bivša predsjednica Grabar-Kitarović koja je ujedno najveća zagovornica ove Inicijative u Hrvatskoj.



Zanimljivo je i to što se Hrvatska nedavno pridružila investicijskom fondu u kojem će preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj uložiti do 20 milijuna eura u Inicijativu, a na prošlotjednoj sjednici Vlade donesena je odluka o određivanju nacionalnog koordinacijskog tijela i nacionalnog koordinatora za Inicijativu triju mora. Plenković je napomenuo da će nastavak angažmana SAD-u u Inicijativi biti profitabilan za sve sudionike, a osim toga ponadao se većoj ulozi EK i Njemačke u navedenoj Inicijatiti u budućnosti.

Podsjetimo, Inicijativa Tri mora znana je kao energetsko strateški projekt s geopolitičkim i ekonomskim ciljevima, a od pokretanja 2015.godine u njoj se uz Hrvatsku nalaze Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Litva, Estonija, Latvija, Slovenija i Austrija. Posebnu pozornost ova je Inicijativa dobila na summitu koji je održan 2017.godine, a na kojem je sudjelovao američki predsjednik Donald Trump pa je jasno da ona do danas ima potporu SAD-a, štoviše, nedavno je u američkom kongresu usvojena jedinstvena podrška Inicijativi koju su poduprijeli i Republikaci i Demokrati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI