POSJEDUJE OTOK, 5000 M2 POSJEDA I VEZAN UZ MNOGE POSLOVE: Jedan od najimućnijih Hrvata

Foto: Wikimedia

Titulu jednog od najbogatijeg Hrvata nosi pomalo zaboravljeni Željko Tomljenović koji je široj hrvatskoj javnosti u sjećanju ostao kao jedan od pomoćnika bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka.

Posljednjih godina Tomljenović do te mjere uživa u svojoj anonimnosti da ga prati glas najanonimnijeg hrvatskog bogataša.

U Zagrebu Tomljenović posjeduje vilu na elitnom Debanićevom brijegu, zdanje je to s bazenom, opasano kamenom ogradom i pažljivo uređenom okućnicom, a o kakvom je raskošu riječ možda ponajbolje govori to što se ovaj posjed prostire na više od 5.000 m2. Pored elitne zagrebačke vile, Tomljenović se može pohvaliti otokom Gornja Aba na Kornatima, a može se pohvaliti i poslovnim vezama s još jednim imućnim Hrvatom Mihajlom Perenčevićem, koji se na medijsku scenu vratio nakon što se njegova kćerka Nika udala za Emila Tedeschija mlađeg, što možda i ne bi plijenilo pretjerano pažnju da Nika od njega nije starija 17 godina.

Pažnju je pak Tomljenović nerijetko plijenio radi svojih poslovnih podhvata tako je primjerice jedno vrijeme bio direktor AKD-a, a nakon toga osniva tvrtku Mont-international. Direktorsku poziciju imao je u Hrvatskom novčarskom zavodu, a poduzetnički duh njegova i preko tvrtke Amerco international pa i preko Mont-Rossa, firme u kojoj je bio direktor. Iza njega je cijela paleta osnovanih tvrtki od Adria Centra, do Adria centra nekretnina pa sve do Vonkova i Sikirice. Njegovu tvrtku Grmom preuzela je Jadranka, lošinjska tvrtka koja je u javnom prostoru povezivana s Perenčevićem, a Tomljenović danas i u BiH odnosno u Širokom Brijegu posjeduje tvrtku promont u kojoj surađuje s Marijem Draškićem.

Tomljenovićeva djeca, kćer Tena i sin Luka također plivaju u poduzetničkim vodama, pa tako njegova jedinica sa suprugom Hrvojem Melnicom posjeduje tvrtku Brum brum i Teracu, dok je suprug Malenica povezan s mnoštvom raznih firmi. Tena Tomljenović i njen suprug vlasnici su poznatog splitskog restorana ZOI, a sin Luka direktor je tvrtke Adria centar nekretnine u kojoj se skrasio nakon niza neuspješnih poslovnih pothvata kroz niz tvrtki koje je vodio.



”O Tomljenovićevim potonjim poslovima ništa se ne zna, on se u javnosti ne pojavljuje, a u Hrvatskoj živi diskretno u dvojnom objektu sa svojim šogorom Božom Biškupićem. Smjestili su se u vilama okruženim zajedničkim četiri metra visokim zidom. Perenčević je u ruskom biznisu pak dostigao zvjezdane visine. Postao je direktor kompanije “Velestroj”, koja danas gradi najveći naftovod na svijetu na relaciji Sibir – Tihi ocean dužine 2694 kilometra, s tim da je već sagradila ili započela još tri (naftovoda i plinovoda) duža od tisuću kilometara. Brutala! – reklo bi se rječnikom kojim se danas služe mladi… O kupovini oružja za potrebe hrvatske odbrane, pogotovo u samim počecima, mnogo zna Željko Tomljanović (tada pomoćnik ministra unutarnjih poslova). No Tomljanović, koji je nakon odlaska iz policije postao uspješan poslovni čovjek i ima nekoliko tvrtki u inozemstvu, nikada nije želio pričati o ovoj temi”, konstatirao je svojedobno o Tomljenoviću u jednoj svojoj kolumni legendarni Denis Kuljiš.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI