POČEO ŽESTOK DUHANSKI RAT: BAT pritišće Vladu kako bi naštetio konkurenciji?! Zatvaranje tvornice u Kanfanaru koriste kao glavni adut!

Ministarstvo financija razmatra povećanje trošarina na duhan. Mogli bi pomisliti da državi (opet) nedostaje novca te se odučila za već provjereno rješenje, zagrabiti novac tamo gdje ga ima, od duhanske industrije. Ne bi to bilo prvi put. I ekonomski analitičari, kao i sama duhanska industrija, u više navrata upozoravali su da se trošarine u Hrvatskoj podižu bez ikakvog rezona. Glavni i vodoći kriterij obično je pitanje koliko novca nedostaje u državnom proračunu. To, dakako, vodi do nepredvidivih uvjeta poslovanja, noćne more svake kompanije.

No, u ovoj aktualnoj situaciji dolazimo do apsurda: sada sama duhanska industrija, odnosno BAT (British American Tobacco), kao najjači igrač u Hrvatskoj, radi pritisak na Vladu da podigne trošarine na grijani duhan!? Zvuči nelogično, pa tko bi si htio “pucati u nogu”? Na prvu je svakako nelogično, no u principu radi se o nevjerojatnom manevarskom potezu kojim se najavljuje bespoštedni duhanski rat u Hrvatskoj u kojem BAT koristi okolnost da je vlasnik Tvornice duhana Rovinj te na taj način pokušava utjecati na krojenje pravila u poslovnoj utrci u kojoj, osim BAT-a, sudjeluju još tri igrača.

Podsjetimo, BAT je 2015. od Adrisa kupio Tvornicu duhana Rovinj za 505 milijuna eura i, dakako, istog je trena postao vodeći na hrvatskom tržištu duhana i duhanskih proizvoda. Akvizicijom TDR-a obvezao se da će najmanje pet godina zadržati tvornicu u Kanfanaru u kojoj je zaposleno oko 500 radnika, dok je 1600 ljudi zaposleno u cijelom BAT sustavu u Hrvatskoj. Petogodišnji moratorij istekao mu je ove godine s prvim danom listopada (da su prethodno prekinuli proizvodnju morali bi platiti penale u visini od 50 milijuna eura) pa im zatvaranje pogona – za kojeg više nemaju obveze – sada dolazi kao još jedan adut u rukama da Vladi “pokucaju kad god požele”. I očito s bilo kakvim zahtjevom, pa čak i da sami sebi dignu trošarine.

Sjetimo se kolika je panika u Vladi nastala kad je mljekara Meggle najavila odlazak iz Osijeka do kraja godine. Meggle je u Osijeku imao 160 radnih mjesta, a ovdje je riječ o oko tri puta većem broju zaposlenih. A tu je još i 400 kooperanata, proizvođača duhana iz Podravine. Stoga Marić nije mogao reći ‘ne’ na zahtjev o povećanju trošarina. Razgovori traju, potvrdio je, iako sam nije oduševljen idejom. Uostalom, njegovo ministarstvo godinama je kritizirano zbog istog, nerezonskog dizanja trošarina. Iako bi mu ovo, barem načelno, išlo u korist (čitaj: više novca u proračunu) i sam je svjestan da stvari nisu tako čiste.

Izgleda kako u pozadini svega stoji veliki neuspjeh BAT-a na tržištu grijanih duhanskih proizvoda. Na tržište su ušli sa svojim proizvodom GLO koji je doživio pravi fijasko. Nije se uspio nametnuti pored konkurentskog IQOS-a, iza kojeg stoji Phillip Morris, te nakon poraza na tržišnoj utrci izgleda kako sada svojim utjecajem na Vladu pokušava naštetiti konkurentu. Naravno, nije to razlog s kojim su prišli Ministarstvu financija, službeno smatraju da treba izjednačiti trošarine na cigarete i grijane duhanske proizvode.



Jasno, na popisu problema jest i visina trošarina na cigarete koje, da apsurd bude veći, baš uz nepredvidivost poslovanja navode kao razlog zašto bi trebali otići iz Kanfanara. No, smanjenje trošarina na cigarete nerealno je očekivati. Marić im je već jednom poručio da trošarine na cigarete BAT-u ne mogu predstavljati problem jer tek 20 posto cigareta plasiraju na hrvatsko tržište, dok ostalo ide za izvoz pa trošarine plaćaju u drugim zemljama. A kad je riječ o inozemnim trošarinama, one su u pravilu daleko više nego Hrvatske. Na listi Europske unije, Hrvatska se nalazi pri samom dnu. Činjenica je da su trošarine na grijane duhanske proizvode na razini 30 posto u odnosu na trošarine na cigarete, no isto tako treba reći da je konzumiranje istih manje štetno nego pušenje cigareta.

Potvrdilo je to i više znanstvenih ekspertiza pa je logično da iz javno-zdravstvene perspektive država, kad već može birati, bira “manje zlo” i da ne potiče opasniji način konzumacije duhana. Primjerice, i Njemačka je nedavno imala parlamentarnu raspravu o oporezivanju grijanih duhanskih proizvoda (i elektroničkih cigareta) te je prevladalo mišljenje da porezni sustav treba uzeti rizike povezane s navedenim proizvodima i osigurati podršku prelaska pušača na grijane duhanske proizvode i elektroničke cigarete.

Argument da su trošarine na grijane duhanske proizvode u Hrvatskoj preniske također ne stoji. Ako uzmemo Europsku uniju za primjer, trošarine na grijane duhanske proizvode u prosjeku su na razini 30 posto od onih na cigarete, što je prosjek kojeg se i Hrvatska drži. A za usporedbu, duhan koji se konuzimira oralno ili elektroničke cigarete uopće nemaju trošarine.

Dakle, iz cijele priče je posve jasno da se pitanje ostanka Tvornice duhana u Kanfanaru koristi kao pritisak na Vladu. Ako Vlada sada popusti, nitko ne garantira da će iduće godine iz Rovinja dolaziti i novi pritisci koji, kao i u ovom primjeru, mogu ozbiljno narušavati tržišnu utakmicu. Također, donošenje novih trošarina na duhanske proizvode na neki način bilo bi trčanje pred rudo s obzirom da Europska unija ionako sprema novu direktivu o duhanskim proizvodima. I koja bi, ako će slijediti njemački primjer, ionako trebala cigarete i grijane duhanske proizvode staviti u različiti trošarinski koš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI