Plenkovićev spavač iz Partije: Ovo je tip koji mu spašava Vladu

screenshot

U vrijeme kada se HDZ-ov, danas već bivši buntovnik, Darko Milinović zajedno s pristašama iz ličkog kraja postrojio pred središnjicom stranke, a nakon čega se uvelike počelo progovarati o njegovom izbacivanju iz stranke, on sam neizravno je zaprijetio premijeru Andreju Plenkoviću da će aktivirati saborski mandat, čime bi se u pitanje dovela ionako tanka vladajuća većina u Saboru. Milinović nakon izbacivanja iz vladajuće stranke prijetnju nije realizirao, ali to ne znači da premijer na razvoj situacije u vladajućim redovima može gledati posve spokojno, štoviše, klimava koalicija i manjinski saborski zastupnici u svakom se trenutku iz partnera mogu pretvoriti u prijetnju te je posve jasno kako je Plenković u veoma nezahvalnoj i nezavidnoj situaciju pa rješenje za svoje probleme pronalazi i u oporbenim redovima gdje među SDP-ovim odbačenicima pokušava iznaći saveznike i partnere kako bi se što dulje održao na vlasti.

Pregovori se s nekadašnjim SDP-ovcima vrlo intenzivno vode, a kao što je poznato Plenkovićevoj vladi baš onda kada je trebalo i zagustilo priklonio se kadar nekadašnjeg premijera Milanovića, riječ je dakako o Tomislavu Sauchi. U eri mladog i ne odveć iskusnog Davora Bernardića partijske redove napustila je vojska utjecajnih i zvučnih imena, pa je tako iz stranke početkom godine isključen Mirando Mrsić, a ne treba zaboraviti niti na Tomislava Žagara te Zdravka Ronku, ali i posljednji možda čak i najbolniji udarac po najveću oporbenu stranku – Bojan Glavašević.

Svi oni meta su Plenkovićevih partnera koji pokušavaju postići konsenzus i dogovoriti se oko potencijalne potpore što ne bi trebalo biti pretjerano kompleksno budući da je njegov HDZ stranka koja se prilično stabilno primakla političkom centru, a što aktualnom premijeru zamjera dio kolega iz njegovih redova, no ne i oni koji su donedavno tvorili SDP. Kako za sada stvari stoje, Plenković teško da može računati na Mrsićevu potporu, budući da se on kani bazirati na izgradnju vlastite političke opcije, slično kao i mladi Glavašević čiji plan još uvijek u javnosti nije posve iskomuniciran.

No, kako se u političkim krugovima može čuti, Plenkovićevi suradnici računati mogu na Ronkovu potporu, budući da je dugogodišnji gradonačelnik Požege svoju stranku napustio uz žestoke kritike na račun šefa Bernardića, a još tada najavio je kako će podržavati aktualnu vladajuću garnituru sve dok njegovim SDP-om ravna ‘Bero’. Ono što je ranije najavljivao, prilikom odlaska iz stranke Ronko će i realizirati pa bi se tako mogao pretvoriti u svojevrsnog HDZ-ova spavača, i čovjeka na kojega u vladajućoj koaliciji mogu računati. Stoga, bez obzira na osipanja u HDZ-u te na sve ostale probleme s kojima se premijer u svojim redovima bori, razloga za strah nema sve dok ima onih koje Bernardić vrlo uspješno rastjeruje.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI