PLENKOVIĆEV HDZ U GABULI UOČI IZBORA! Tri tipa pomrsila mu račune: Ne piše mu se dobro

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

U deset izbornih jedinica pet mandata više. Tako je na prošlim parlamentarnim izborima premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković došao na vlast, ostavljajući za sobom koaliciju koju je formirao SDP.

Izbori su to na kojima se šef Vlade vlasti domogao s prednošću u dvjema slavonskim izbornim jedinicama, no baš ta prednost na nadolazećim parlamentarnim izborima mogla bi se transformirati u opasnost. Naime, kao što je poznato HDZ je ovih je dana napustio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je sa sobom poveo sve gradske vijećnike, odnosno sve predsjednike tamošnjih temeljnih organizacija HDZ-a.

Nije dakle iz vukovarskog HDZ-a otišao samo jedan čovjek, napustila ih je skoro cijela stranačka struktura, a sve to odvija se uoči izbora na kojima vladajućoj stranci u slavonskim županijama za vratom puše Miroslav Škoro kojega na prošlim izborima nije bilo.

S obzirom na to da Penava koji se pridružio Škori u Vukovaru sasvim sigurno neće odnositi glasove SDP-ovcima, jasno je kako će rezultat od pet zastupnika prednosti pred SDP-om u Slavoniji na ovim srpanjskim izborima Plenkovićev HDZ moći zaboraviti, pa je samim time jasno da je Penava svjesno, ili ne, svojim istupom napravio uslugu socijaldemokratima.

Prvi je korak napravio s pozicije favorita, slično je prije nekoliko mjeseci učinila i Kolinda Grabar-Kitarović, a onda je uslijedio finiš kampanje, i osipanje, koje se već sada naslućuje u Plenkovićevoj momčadi. Nije za Plenkovića problem samo Slavonija u kojoj stasa Škorin Domovinski pokret koji bi mu mogao odnijeti ozbiljan broj glasova, problem je i to što HDZ ne stoji dobro u Zagrebu koji nikada nije niti bio HDZ-ova utvrda, ali baš su u Zagrebu HDZ-ovci namjeravali nadoknaditi glasove koje im Škoro odnosi u Slavoniji.



No to je plan koji se već sada može smatrati izjalovljenim jer u prvoj i drugoj izbornoj jedinici koje obuhvaćaju djelove metropole konzervativne opcije svojim biračima nude kapitalce. Most tako u drugoj jedinici na bojišnicu šalje Nina Raspudića, dok će Škoro konkurirati sa Zlatkom Hasanbegovićem. HDZ-ove liste u tim jedinicama nose Andrej Plenković i Gordan Jandroković, koji teško da mogu računati na glasove desnice, dok istodobno birači centra šefu Vlade zamjeraju suradnju s Milanom Bandićem.

Toga su očito postali svjesni i u HDZ-u pa se Plenković ovih dana diskretno odrekao zagrebačkog gradonačelnika tvrdeći da njegova opcija ne može prijeći izborni prag. Osim toga, tome u prilog idu i komešanja u zagrebačkom HDZ-u koji traži raskid koalicije sa Bandićem. Veliki problem za Plenkovića je i zagrebački potres, koji bi mogao biti najjači udar za Plenkovićevu stranku i to baš u prvoj izbornoj jedinici koja obuhvaća centar Zagreba dok je ravnoteža odnosa snaga u ostalim izbornim jedinicama koje obuhvaćaju dijelove Zagreba- druga, šesta i sedma i inače su nestabilne po vladajuću stranku.

Plenković dakle ulazi u dramatičnu, neizvjesnu, ali i sudbonosnu bitku, koju sasvim sigurno neće biti lako dobiti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI