PLENKOVIĆ: ‘Ovo nije politička kampanja, oporba se i dalje ne miri s činjenicom da smo pobijedili na izborima’

FOTO: Pixsell

Nakon Dubrovačko-neretvanske županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak boravi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Uz njega su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Obilazak županije započeo je obilaskom poplavom oštećenoga vrgoračkog naselja Kokorići, a potom će se u Makarskoj susresti s gradonačelnikom Jurom Brkanom i suradnicima gdje će uručiti Ugovor o darovanju državne nekretnine.

U sklopu cjelodnevnog programa, premijer će posjetiti Kampus Sveučilišta u Splitu gdje će se sastati s rektorom splitskog Sveučilišta Draganom Ljutićem, zatim će obići Lučku upravu Split, a posjetu će završiti na svečanom otvorenju radova na projektu “Rekonstrukcija i dogradnja Obale kneza Domagoja I. i II. u Gradskoj luci Split”.

Na tri milijuna kuna je procijenjena šteta u oštećenom vrgoračkom naselju Kokorići i uskoro će početi obnova



“Došli smo u Kokoriće da vidimo kakva je situacija danas, praktički dva mjeseca nakon velikih poplava. Vlada je 3,7 milijuna kuna osigurala za sanaciju šteta. Prijavljene su 53 štete na cjelovit i kvalitetan način i siguran sam da će uslijediti sanacija kuća od desetodnevne poplave. Treba se napraviti tunel koji će sustavno riješiti problem poplava, a bit će dobro i za razvoj poljoprivrede. U doba prirodnih katastrofa, ovdje su svi odjednom reagirali, pomogli sa svoje strane te je Vlada odlučila sanirati štete da se Vrgorac vrati u normalan život. Sredstva su otišla prema županiji i sada župan i gradonačelnik trebaju odlučiti kada će krenuti sanacija. Sredstva su tu i do kraja veljače će se sve riješiti”, rekao je Plenković.

Nisu izostala novinarska pitanja drugoga tipa pa je tako na upit jesu li krenule inspekcije o inspekciji preko reda, odgovorio je da je to pokrenuo ministar zdravstva i da iz Kokorića “zaista više o tome ne može reći”.

Hoće li država smanjiti dug prema veledrogerijama, Plenković je rekao da je u prosincu isplaćeno 1,4 milijarde kuna plus još dodatno 300 tisuća kuna.

Novinari su premijera pitali i što će biti s “bijelim štrajkom” saniteta, rekao je da postoji radna skupina koju vodi zdravstvo i tražit će se rješenja.

“Imamo četiri milijuna stanovnika, to nije velika populacija i cilj nam je riješiti zaštitu cijele populacije s kupljenim cjepivima. Do ljeta ćemo imati procijepljeno 70 posto stanovništva, mlađi od 18 godina ne trebaju se cijepiti”, istaknuo je premijer.

Osvrnuo se na odnos oporbe protiv HDZ-a te rekao kako se “oporba ne može pomiriti s činjenicom da je HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima”. No, dodao je “utakmica je desni centar i liberali protiv krajnje desnice i ljevice”.

“Mi nismo u kampanji već smo došli u Kokoriće kako bi počela obnova od šteta od poplava”, zaključio je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI