Plenković o aferi Janaf: Zar mislite da sam sretan što su ministri išli u klub? Oni to moraju rastumačiti

Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Kluba HDZ-a, nakon kojega se obratio medijima.

Upitan treb li vratiti sigurnosne provjere ne samo za ministre, nego i za čelnike važnih državnih tvrtki i trebju li one biti češće, Plenković je rekao da će razmotriti sve moguće oblike koji mogu pomoći da budu sigurni što je moguće više kod donošenja kadrovskih odluka.

“Moramo naći ljude, i da je sve u redu sa sigurnosnom provjerom, može nakon toga netko postati kreativan”, rekao je Plenković.

Objasnio je i zašto je Stjepan Adanić imenovan za v.d. predsjednika uprave Janafa. “Adanić je imenovan u upravu prije 6 mjeseci, čovjek je zreo, ozbiljan, iskusan, smatrali smo da je dobro da od postojeća 2 člana uprave baš on bude taj, a predsjednika ćemo izabrati nakon natječaja”, rekao je Plenković, dodavši da je razgovarao s Adanićem, koji mu je rekao da on nema novih saznanja oko istrage.

Što se tiče osnivanja istražnog povjerenstva u Saboru, Plenković je rekao da je to praksa Sabora.



“Meni se čini da sve što možemo načeno raspravljati, nema problema. Kad se oporba domisli što žele da bude predmet rada toga povjerenstva, HDZ i partneri će to razmotriti i u konačnici će odrediti cilj toga povjerenstva”, rekao je Plenković.

“Odlazak ministara u klub jednako sporan kao i drugih visokih dužnosnika”

Upitan je li bio u klubu Dragana Kovačevića, Plenković je rekao da nije. Što se tiče odlaska trojice ministara u navedeni klub, Plenković je rekao da ima nekih puno viših dužnosnika od ministara koji su išli u klub, pa je i njihov odlazak jednako sporan, kao i onaj ministara.

“Ja sam na Vladi pitao sve ministre tko je bio u klubu, trojica ministara su rekla da su bila”, rekao je Plenković, dodavši da ne zna što ljudi misle ili što se od njega očekuje u ovom slučaju.

“Kako mislite da bih ja kao predsjednik Vlade znao gdje tko od njih ide na ručak i s kim se druže? To nije realno”, rekao je Plenković.

“Oni to moraju rastumačiti zašto su tamo išli, ja ne znam, to nije nešto što ja znam”, dodao je premijer i poručio novinarima da ispitaju tko je sve tamo bio.

Istaknuo je da nije sretan što su se u vrijeme zatvaranja i potpunog lockdowna, kad se ostalim građanima branilo kretanje i poručivalo da trebaju ostajati doma i družiti se samo sa svojim ukućanima, u tom klubu redovno održavala druženja raznih istaknutih javnih osoba. “Zar mislite da sam ja sretan što je to tako bilo?”, upitao je novinare.

Državni inspektorat treba pitati zašto nije bio u klubu

Komentirajući činjenicu da državni inspektorat nijednom nije zašao u klub, Plenković je rekao da njih za to treba pitati. “Oni tamo nisu zalazili jer nije bila prijavljena djelatnost. Ako je bila javna tajna, onda ih treba pitati kako nisu znali za javnu tajnu”, rekao je Plenković.

“Najbitnije u cijeloj priči je čuđenje predsjednika, čuđenje nekh bivših predsjednika, koji su navedeni kao eksperti u nekim dnevnicima, a to je novost za mene u političkom smislu, koji se čude da Vlada, DORH, USKOK i policija postupaju po zakonu. To je najvažnija tema ovoga svega. Pitanje razumijevanja trodiobe vlasti i postupanja po zakonu. To je ključ ove priče, uz sam predmet, a to su koruptivne aktivnosti. To je bit ove priče”, rekao je Plenković.

“Ne treba meni istražno povjerenstvo da svojim ušima čujem, svojim očima vidim i svojim racionalnim rasuđivanjem procijenim tko se kome čudi”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI