PETERNEL O KERUMOVOM DERNEKU U KONOBI PRŠUT: ‘U normalnoj zemlji ti suci bi bili kažnjeni za primjer svima ostalima’

Screesnhot

Hrvatsku potresa nova afera. Ponovno. Kad bismo ih željeli prebrojiti za sažetak godine, imali bismo mnogo posla. Gotovo je zapanjujući broj skandala koji u posljednje dvije godine izlazi na vidjelo osobito s lokalne političke razine. Novi slučaj dolazi nam iz Splita. Suci i predsjednici sudova feštali su s bivšim gradonačelnikom Splita Željkom Kerumom u njegovoj konobi ‘Pršut’. Atmosfera je bila užarena. Kerum je plesao, pjevao, a pridružili su mu se i njegovi gosti. Pilo se, jelo se, a crveni obrazi i osmijesi na licima svjedoče tome da je dernek bio na razini.

O svemu se oglasio i Željko Kerum, ali njega je naljutilo samo to što je „neki kreten“ sve snimio. Situaciju je pokušao ublažiti Vrhovni sud koji je pokušao preduhitriti novinarska pitanja podsjetivši suce i javnost na Kodeks sudačke etike. To je sve. Za suce koji  feštaju i slave rođendan u zatvorenoj konobi, usred pandemije dok su svi ugostiteljski objekti zatvoreni upravo zato da građani ne bi feštali, sankcija neće biti. Problematični su u tom kontekstu i brojni sudski procesi vezani uz stečaj Kerumovih tvrtki, a bliže se i lokalni izbori za koje je Kerum zainteresiran.

Cijelu situaciju za 7Dnevno je komentirao politički analitičar i član Domovinskog pokreta Igor Peternel.

„Zar to uopće treba komentirati“, rekao je na početku Peternel.

„Za ovakvo ponašanje trebalo je biti sankcija, a ne samo podsjećanja na Kodeks časti. Suci svojim ponašanjem moraju biti primjer kako se poštuje vladavina prava. Oni su ključan dio sudstva, a ni sami ne poštuju pravila. Što bi građani trebali misliti i kako bi se trebali osjećati kada gledaju takvo ponašanje? Suci feštaju u praktički ilegalnom objektu i tulumare s gospodinom Kerumom dok istovremeno građanima brane istu stvar To je strašna poruka, umjesto da senzibiliziraju građane na poštivanje mjera koje treba se napomenuti u nekim slučajevima nemaju veze sa zdravim razumom.  Feštati usred epidemije, usred svih ovih mjera, što onda očekivati od građana“, pita se Peternel nadodajući kako je upitno i druženje s gospodinom Kerumom. „Dojam koji ostaje nakon svega ovog je jako loš“.„U normalnoj zemlji suci bi se birali puno strože i prema strožim kriterijima. U normalnoj zemlji ne bi im uopće palo na pamet da se izlože ovakvom ponašanju, a to je neprihvatljivo i u pogledu demokratskih standarda.  U normalnoj zemlji oni bi bili kažnjeni kako to niti jednom drugom sucu ne bi više palo na pamet. Ali naš Stožer štiti suce jer je to stožer HDZ-a. Suce bira Državno sudbeno vijeće koje je opet birano u parlamentu, a znamo tko tamo ima većinu. To je mehanizam koji priječi napredak ovog društva i neće nam biti bolje dok se taj sustav ne demokratizira i potpuno reorganizira“, zaključio je Peternel.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI