OVO SU ‘ZVIJERI’ KOJE BI HRVATSKA MOGLA KUPITI: Admiral Hranj objasnio kako će odabrati najbolju ponudu!

Ispred Ministarstva obrane predstojnik ureda premijera Plenkovića Zvonimir Frka Petešić i admiral Robert Hranj komentirali su pristigle ponude za borbene avione i pojasnio proces odabira.

Admiral Hranj pojasnio je Hrvatskoj predstoji intenzivna interakcija sa svim ponuditeljima odnosno druga faza odabira aviona. “Ono što je pred nama je težak i naporan rad povjerenstva i stručnjaka Ministarstva obrane”, rekao je hranj i nadodao kako će se u sljedeća dva mjeseca validacija svih ponuda. Inicijalne ponude će se evaluirati i ona koja će najbolje odgovarati propisanim parametrima i hrvatskim željama, od te države će se tražiti takozvana finalna ponuda, odnosno završna, najbolja ponuda.

“Nakon 12. prosinca napravit će se studija izvodljivosti, završni prijedlog ide na Vladu koja će prva saznati podatke i odlučiti kako će ići dalje. S detaljima ponuda teško je izlaziti van jer bi se time narušio integritet procesa. Svi ponuditelji traže da sadržaj njihove ponude bude povjerljiv. Ponuđeni modeli naravno nisu tajna. Saznali smo, to jest potvrdili smo da Švedska nudi novi Gripen CD, SAD nudi F16 blok 70, Francuska nam pak nudi polovni Rafale, a  Izrael blok 30, odnosno polovni F16, a to je u osnovi Barack. Ta opcija podrazumijeva obvezni dogovor s SAD-om i Izraelom. Mi ćemo s SAD-om stalno komunicirati. Od svih ponuditelja tražili smo takozvani ‘totalni paket’, odnosno incijalni paket naoružanja, simulator, infrastrukturu, obuku, alate, pribor i slično”, naglasio je admiral Hranj.

Hoće li avioni stići do 2023. godine kada MiG-ovi više neće moći letjeti?

“Bez detaljne analize teško je takvo nešto tvrditi, ali to će nam svakako biti cilj”, rekao je admiral Hranj, a Zvonimir Frka Petešić nadodao da još nije poznato kako će se avioni finacirati te koliko Vlada namjerava izdvojiti novaca. ” To su odluke koje ćemo donositi kasnije jer prvo treba vidjeti kakve ponude imamo”, rekao je Frka-Petešić. Nadodao je kako su zadovoljni pristiglim ponudama iako ih se očekivalo 7, a pristigle su samo četiri. “To su ozbiljne države i dobri avioni. Želimo da to budu avioni četvrtke generacije zapadne tehnologije kompatibilne s NATO savezom. Izraelska ponuda je takva da bi od samog početka radili sve u dogovoru s američkom vladom. Izraelska opcija podrazumijeva tripartitni dogovor”, zaključio je Petešić.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI