Orešković: Nadam se da će manipulacija koja vrišti iz zakona biti razotkrivena do lokalnih izbora

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Predloženi zakon o obnovi Grada Zagreba ne predviđa temeljitu obnovu grada, osmišljenu na temelju razgovora sa strukom, već se donosi u predizbrne svrhe uoči lokalnih izbora i zacementirat će postojeće loše stanje,  ocijenili su u utorak čelnici Stranke s imenom i prezimenom i Pametno.

Te su stranke predstavile svoj alternativni plan obnove Zagreba, koji su izradili u suradnji sa stručnjacima, u kojem su nastojali odgovoriti na pitanje što želimo sa Zagrebom i u kojemu bi smjeru njegova obnova trebala ići.

A to uključuje ne sanaciju, što nudi predloženi zakon, već cjelovitu obnovu grada sa jasnim rješenjima koja neće zacementirati postojeće loše stanje, kazali su čelnici stranaka.

To, među ostalim, znači i odgovoriti na pitanje hoćemo li javnim novcem obnavljati derutne zgrade, neiskoristive tavane ili podrume ili otvoriti investicijski ciklus u dijelove grada koji će ponuditi nova građevinska rješenja i dotok sredstava za obnovu.

“Nema nikakve sumnje da će se zakon ovoga tjedna usvojiti u Saboru, međutim, time problemi s obnovom za Zagreb ne prestaju, dapače, tek počinju”, ustvrdila je Marijana Puljak iz stranke Pametno.



“Uložit će se golema gradska i državna sredstava a u ovom času ne znamo od kuda će se sve to financirati. Vlada je, uz to, potpuno zanemarila mogućnosti investicijskog financiranja, odnosno aktiviranje neiskorištenih prostora, tavana, podruma, dvorišta, te prodaje gradskih i državnih nekretnina i njihovu novu namjenu. Zakon se donosi u predizborne svrhe, kao dodvoravanje građanima uoči lokalnih izbora”, ocijenila je Puljak.

Iznevjerena očekivanja građana

Cilj zakona je trebala biti cjelovita i temeljita obnova Zagreba, a ovim se zakonom onemogućava njegova budućnost.

Zagreb se trebao razviti u modernu europsku metropolu no, smatra Puljak, “ovim se zakonom se samo krpa postojeće stanje. “To je zakon o sanaciji a sanacija se mogla provesti i prema postojećim zakonima. Prošlo je već šest mjeseci i ta hitna sanacija mogla se već provesti”, ustvrdila je.

Prije donošenja zakona trebalo je razgovarati sa strukom – arhitektima, urbanistima, sociolozima, što želimo od Zagreba i u kom smjeru ga razviti. Ovim smo cementirali postojeće stanje, zaključila je.

Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom rekla je kako se nada da će “manipulacija koja vrišti iz zakona” biti razotkrivena do lokalnih izbora.

“Kroz prvo i drugo čitanje pokazali smo da je zakon prazan, nema tog amandmana koji može popraviti zakon koji je postavljen na krive temelje. Sve što smo iznijelo predstavlja ozbiljno upozorenje da je ovakav zakona, kako ga je vlada zamislila, dugoročno itekako štetan”.

Prema njenom mišljenju s protekom vremena vidjet će se da se “od prave obnove ne događa ništa i da su time”, tvrdi Orešković, “iznevjerena očekivanja građana koji su oštećeni u potresu ostali bez krova kao i ostalih građana da se javni novac opravdana i racionalno troši”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI