OGOLJEN PLENKOVIĆEV HDZ: Tko je žena koju povezuju s Rimac?

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bivša tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac pod Uskokovom je istragom uz ostalo i radi toga što je svojim prijateljima i stranačkim kolegama osiguravala prolazak na državnim stručnim ispitima, radi čega je pokrednuta istraga u Ministarstvu uprave.

Da je tome tako potvrdio je medijima i sami ministar Ivan Malenica, priznajući da je dvoje djelatnika njegova resora uključeno u proškirenje istrage. Uz to je objasnio kako načelnica u Ministarstvu uprave Terezija Marić ne radi više u Državnoj izbornoj komisiji, ali unatoč tome nije dobila otkaz.

Marić je inače načelnica Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave. Osim što je baš Marić prema Uskoku bila ključna za namještanje polaganja državnih ispita odabranim kandidatima upravo je ona rukovodila Povjerenstvom za provjeru broja i vjerodojnost potpisa za referendumske inicijative GI Narod odlučuje.

U pitanje se, shodno tome, dovodi kompletan proces provjere potpisa te finalna odbijenica zahtjeva za raspisivanje referenduma na kojem su inzistirali građani pozivajući se na Ustav RH. Povjerenstvo je u to doba imalo sedam članova, dvoje iz MUP-a, četvero iz ministarstva uprave te jednu članicu iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Potrebno je podsjetiti kako je građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala potpise koje je u lipnju 2018. godine predala Saboru. Radilo se o više od 800 tisuća potpisa za oba referendumska pitanja, a građani su potpisima zahjijevali izmjene izbornog sustava, no njihovi zahtjevi odbačeni su radi nedovoljnog broja potpisa koji se nisu mogli provjeriti.



Iz Inicijative su početkom prošle godine otkrili kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kpopije ne postoje. Na sastanku održanom u studenom 2018. godine u Apisu doktorica Natalija Kanački iz Narod odlučuje zatražila je kontrolne liste, na što ju je Marić odbila tvrdeći da je uništila kontrolne liste.

Iako je Inicijativa zahtijevala da se postupak provjere nevažećih potpisa ponovi od strane neovisnih tijela te da u procesu sudjeluju i njihovi predstavnici, vladajući su svaki njihov pokušaj odbili. Marić je inače kolegici Rimac pomagala tako što je fotografirala ispitna pitanja te ih slala Josipi Rimac, a nju je bivša državna tajnica kontaktirala obavjestivši je da ‘brat od Gabi polaže’.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI