ODOBRENA TREĆA DOZA CJEPIVA: Pročitajte tko sve i kada može primiti Pzifer i Modernu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL / ilustracija

Europska agencija za lijekove odobrila je treću dozu cjepiva Pfizer i Moderna.

“Preporuka EMA-e donesena je temeljem ispitivanja koja su pokazala da dodatna doza ovih cjepiva povećava sposobnost stvaranja antitijela protiv virusa koji uzrokuje bolest COVID-19 kod pacijenata s transplantiranim organima i oslabljenim imunološkim sustavom”, stoji u priopćenju njihovu priopćenju.

“Vezano uz primjenu booster doze u osoba s normalnim imunološkim sustavom, CHMP je ocijenio podatke koji pokazuju porast razine protutijela kada se booster doza predmetnog cjepiva primijeni približno šest mjeseci nakon druge doze u osoba starosti od 18 do 55 godina. Na temelju ovih podataka, CHMP je zaključio da se booster doze mogu razmotriti najmanje šest mjeseci nakon primjene druge doze cjepiva Comirnaty u osoba u dobi od 18 godina i više”, priopćili su.

Agencija naglašava kako bi treću dozu cjepiva Pfizer i Moderna trebale primiti imunokompromitirane osobe najranije 29 dana nakon primanja druge doze.

Za ljude koji nisu imunokompromitirani odobrenje je dobio Pfizer, a treća doza se može dati nakon najmanje šest mjeseci osobama u dobi od 18 do 55 godina.



Preporuka proizlazi iz studija koje su pokazale da dodatna doza cjepiva povećava sposobnost proizvodnje antitijela protiv virusa koji uzrokuje bolest covid-19 kod pacijenata koji su imali transplantirane organe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Iako nema direktnih dokaza da povećana proizvodnja antitijela kod tih pacijenata štiti od covida-19, očekuje se da će dodatna doza povećati zaštitu barem kod nekih pacijenata. EMA će nastaviti promatrati podatke o učinkovitosti treće doze.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI