OBRAČUN NA LJEVICI: Klisović želi drugi krug s Tomaševićem! ‘Bandićevi spavači’ će mu se prikloniti, a zbog jednog detalja je u prednosti!

Iznenadna smrt zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića promiješala je političke karte nadolazećih lokalnih izbora u svibnju. Bez Bandića na izborima, ništa više neće biti isto, a većina kandidata morat će značajno promijeniti smjer svojih kampanja.

Promjene će se zasigurno očitovati na ljevici, gdje su svoje kandidature istaknuli SDP-ov Joško Klisović i kandidat stranke Možemo! Tomislav Tomašević.

Upravo će Tomašević, smatraju politički analitičari, najviše morati zaokrenuti svoju kampanju. Najžešći kritičar vlasti pokojnog Milana Bandića svoju je kampanju temeljio na ukazivanju loše politike koju je vodio Bandić. Taj je koncept sada postao bespredmetan.

Ne smije ih se podcjeniti

No, Možemo! se ne smije i ne može podcjenjivati, a po političkim su kuloarima već počele kružiti teorije kako nije nemoguće da u drugi krug uđu Joško Klisović i Tomislav Tomašević, ako se ne pojavi neki šok-kandidat.



Obistini li se takav scenarij, kakav priželjkuje ljevica, pitanje koje mnogi postavljaju jest tko tada pobjeđuje?

Iako su ankete do sada davale više prednosti Tomaševiću, dobro upućeni u gradsku politiku tvrde da se ovime itekako otvara šansa za Joška Klisovića i SDP. Naime, ono što bi moglo biti presudno za dobivanje izbora nije sam kandidat, već naravno program za spas devastiranog Zagreba, a u slučaju mogućeg scenarija gdje bi u drugi krug ušli Klisović i Tomašević i tim ljudi koji će budući gradonačelnik okupiti oko sebe da zajedno s njima vodi grad.

Photo: Borna FiliPIXSE

“Joško Klisović u tom je slučaju u prednosti pred Tomaševićem”, kaže nam jedan od naših sugovornika iz zagrebačkog lijevog miljea. Nadodaje da je Tomislav Tomašević najveći kiks napravio jer do sada još nije predstavio svoj tim ljudi s kojim bi upravljao gradom.

“Tomašević je jako rano istaknuo svoju kandidaturu, no nije predstavio ljude oko sebe. Logično je da se nameće pitanje mogu li on i njegova stranka uopće preuzeti čitav teret gradske mašinerije”, tvrdi nam.

S druge strane, Klisović je odmah po objavi kandidature istaknuo neka imena koja će raditi na njegovom programu te ipak ima jasniji plan po pitanju ljudi kojima bi se okružio osvoji li mandat gradonačelnika.

“SDP ima stranačku mašineriju da se uhvati u koštac s preuzimanjem grada, dok s druge strane Možemo to nema”, kaže nam drugi sugovornik dobro upućen u gradsku politiku. “Zbog svega toga, Tomaševića se i dalje bez obzira na rejting koji uživa više posmatra kako kakvog gradskog aktivista, dok se Joško Klisović u kampanji, kao iskusniji političar, može izbrendirati i kao ozbiljni kandidat za gradonačelnika Zagreba“, tvrdi nam.

U SDP-u vlada optimizam

Optimistični su i u SDP-u, gdje svi – ne računamo, dakako kadrove bliske Gordanu Marasu – za Klisovića imaju samo riječi hvale. U stranci su uvjereni da ove nove okolnosti u potpunosti mijenjaju političke prilike u Zagrebu, pa sukladno tome računaju i na dio glasova koje je Bandić uzeo sa sobom nakon odlaska iz stranke.

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Što se tiče članova na koje se gleda kao na “Bandićeve ljude”, odnosno one koji su se na razno razne načine okoristili preko zapošljavanja i slično, a zbog kojih je vrh stranke u konačnici i raspustio zagrebačku organizaciju, iz stranke kažu da se oko tih nimalo ne brinu.

“Oni će se sada malo ‘pritajiti’, a kasnije će se svi kleti da su čitavo vrijeme bili za SDP i njihovog kandidata’”, zaključuju naši sugovornici iz zagrebačkog SDP-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI