NTL-ova BIVŠA ZAPOSLENICA O LOŠIM RADNIM UVJETIMA: ‘Zaposlene su samo dvije djelatnice, a poslodavac je nekulturan i bezobrazan’

Foto: PIxabay

Bivša djelatnica NTL-a u Osijeku pismom se obratila Radničkoj fronti i podijelila svoja neugodna iskustva koja je za vrijeme radnog odnosa doživjela radeći za trgovački lanac.

U NTL-u ne poštuju radno vrijeme od 40 sati tjedno, a u trgovini od 300 i više kvadrata zaposlene su samo dvije djelatnice.

“Usprkos tome, obaveze su iste kao i u svakoj drugoj trgovini, od punjenja polica, preuzimanje plastične ambalaže, slaganja skladišta, preuzimanja robe, praćenja rokova, čišćenja, blagajne, posluživanje na delikatesi”, priča radnica.


Radnica ističe kako u trgovinama nikad nema nikakve pauze, a između preuzimanja ambalaže i posluživanja kupaca na kruhu nemaju vremena ni oprati ruke.

“Svaki manjak se plaća, a kontrolor R.M. vrijeđa, nekulturan je i bezobrazan. Kontrolora se svi boje i nitko mu ne proturječi”, priča radnica o svojim iskustvima rada u trgovini.Radnica priča kako je radila i u trgovini u Višnjevcu gdje se požalila na loše međuljudske odnose.

“Voditeljica trgovine je dolazila raditi tek kad se naspava, oko 10, i ostajala je do 17 – 18 sati poslijepodne. Mi, koji smo došli ujutro u šest, morali smo ostajati dok nas ona ne pusti kući. To bi obično bilo oko 16 – 17 sati”, ističe radnica.

U svom pismu Radničkoj fronti ističe kako je bila prisiljena plaćati manjak koji joj je bio namješten.

“Za manjkove na inventuri priznavao se stvarno jedan minimalan iznos, ali nikad nije u tim okvirima. Također se kaliranje voća i povrća nije priznavalo. Ako nećeš platiti, prijete otkazima i tužbama”.

Očajna radnica kaže da kad imaš preko 40 godina i nemaš mogućnosti nigdje naći posao, pristaješ na sve.

“Ima trgovina koje nemaju manjak na inventurama, ali tu moraš biti maher u varanju kupaca i dobavljača”, ističe.

Ono što je šokantno, osobito sada u vrijeme globalne pandemije, je da nikad im nije dolazila nikakva inspekcija.

“Nikad nikakva inspekcija nije dolazila. Čak ni sanitarna. To je unaprijed sve dogovoreno i potplaćeno”, uvjerena je radnica u svom pismu.

Poslali smo upit NTL-u kako bi nam odgovorili na optužbe anonimne radnice, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili njihov odgovor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI